Hver anden dansker tror på "Da Vinci Mysteriet"

Er "Da Vinci Mysteriet" en sand beretning om en katolsk sammensværgelse? Danskerne ved ikke, hvad de skal tro.

Foto fra filmen "Da Vinci Mysteriet" med Tom Hanks i hovedrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Mein / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det igen og igen er blevet fastslået, at Dan Browns filmatiserede roman "Da Vinci Mysteriet" er fiktion uden hold i virkeligheden, tror halvdelen af de danskere, der har læst bogen, i større eller mindre grad på bogens kritik af den katolske kirke og kristendommens oprindelse.

Det viser en netop offentliggjort undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zapera for professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet, som forsker i danskernes brug af medier.

Han vurderer over for Kristeligt Dagblad, at mange danskere i dag ikke ved ret meget om den kristne tro og kirkens historie. De vil på grund af skepsis og manglende viden typisk bakke op om bogens anklager, mens traditionelt troende og kirkegængere afviser dens kritik i langt højere grad.

- Mange danskere møder rent faktisk kun religion gennem blade, film og romaner som Dan Browns. Det er jo ikke mange, der går regelmæssigt i kirke og er informerede om religiøse forhold, inden de læser sådan en bog. Det forholder sig snarere omvendt, siger Stig Hjarvard.

Da Dan Browns roman "Da Vinci Mysteriet" udkom for et par år siden, betegnede den katolske kirke bogen som "blasfemisk" og "en stor løgn".

Bogen beskyldte den katolske kirke for at undertrykke den virkelige historie om Jesus, nemlig at han havde giftet sig og fået et barn med Maria Magdalene, og at hun var en af Jesu 12 disciple. En påstand, som mange danskere altså tror på, selvom den på ingen måde kan bevises. Og det skræmmer Lisbeth Rütz, redaktør på Katolsk Orientering, der er den katolske kirke i Danmarks officielle blad.

- Men undersøgelsen er også et vink med en vognstang til kirken om, at den skal blive bedre til at kommunikere sine budskaber ud, siger hun.