Hver anden dansker er sikret svinevaccine

Regeringen har sikret, at cirka halvdelen af danskerne kan få en vaccination mod en pandemisk influenza.

Bryder svineinfluenzaen ud i Danmark, er der medicin nok til halvdelen af befolkningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Omkring halvdelen af danskerne er sikret en vaccine mod svineinfluenza, hvis epidemien udvikler sig og bliver til en pandemi.

Statens Serum Institut og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har indgået en forsikringskontrakt med en af verdens største medicinalvirksomheder, GlaxoSmithKline, om retten til at få leveret 4,5 million doser influenzavaccine, når den er klar til at komme på markedet, formentlig i løbet af de kommende måneder.

»Regeringen besluttede sig i 2006 for at købe en vaccinegaranti, så man sikrede, at danskerne kunne få vacciner, hvis der udbrød en pandemi. For så vil der blive mangel på vacciner verden over,« siger Nils Strandberg Pedersen, der er direktør for Statens Serum Institut.

Garanti til 51 mio. kr.
Kontrakten, der sikrer danskerne en vaccinegaranti, har kostet skatteyderne 51 millioner kroner.

Det vil højst sandsynligt være nødvendigt at få to doser af vaccinen for at være fuldt beskyttet mod smitten, og derfor er der umiddelbart vaccine nok til 2,25 millioner danskere.

Årsagen til, at der ikke er sikret influenzavaccine nok til alle danskere, er, at det sandsynligvis ikke er nødvendigt at give alle en vaccination, forklarer Else Smith, der er næstformand i pandemigruppen:

»Når vi kender virussen lidt bedre, vil det være nemmere at se, om den primært angriber f.eks. små børn eller ældre, og så er det der, man sætter ind først,« siger hun.

Else Smith pointerer, at vaccinegarantien skal ses i sammenhæng med store indkøb af influenzapræparaterne TamiFlu og Relenza.

Muligheden for, at så mange danskere skal vaccineres mod svineinfluenzaen, afgøres fuldstændig af sygdommens udvikling i den kommende tid.

»Hvis vi havner i en situation, hvor WHO erklærer influenzaen for en pandemi, fordi der sker yderligere smittespredning i en masse lande, så er startskuddet sat. Det er bestemt ikke usandsynligt,« siger Else Smith.

style="text-align: left; background-color: rgb(228, 237, 228); width: 410px;"
border="0" cellpadding="0" cellspacing="3"> style="font-weight: bold;">
H1N1-kort fra Berlingske Tidende
Kort over H1N1 influenzaen (svineinfluenza): Sorte nåle markerer mistænkte tilfælde, Gule nåle markerer bekræftede tilfælde og røde markerer steder med dødsfald. Se kort i fuldstørrrelse