Hver anden danske Syrien-jihadist vender tilbage til Danmark

125 IS-sympatisører er rejst fra Danmark til Syrien siden januar 2011. Det viser en ny hollandsk rapport.

(Arkivbillede Raqqa) Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske IS-sympatisører rejser til Syrien i krig, så kommer halvdelen af dem tilbage til Danmark. Siden 2011 er 125  rejst fra Danmark til Syrien, og 62 er vendt tilbage igen.

Det viser en ny rapport fra det internationale center for antiterrorisme i Haag, ICCT. Det relativt høje antal er noget, man bør være opmærksom på, forklarer Tore Hamming, der er Ph.d. i militant Islamisme ved European University Institute i Firenze.

Sammenlignet med flere andre EU-lande er Danmark det land, der har den største andel af syrien-jihadister, der kommer tilbage. Dog giver det ikke anledning til at tro, at truslen er større i Danmark end andre europæiske lande, fortæller forskeren.

- Der er ikke nogen speciel trussel i Danmark. Hvis man kigger på Islamisk Stats kommunikation, er der ikke noget, der tyder på, at Danmark er en prioritet.

- Selvfølgelig er der et relativt højt antal, der er vendt tilbage, men i forhold til de andre EU-lande, er det ikke noget, der vækker særlig opsigt, hvis du kigger på absolutte tal, siger Tore Hamming.

Mens det i Danmark er hver anden danske IS-sympatisør, der vender hjem, er der for alle europæiske jihadister er en andel på 30 procent, der kommer tilbage til hjemlandet.

I rapporten fremgår også en lang række andre EU-lande. Blandt andet har Sverige omkring 300 IS-sympatisører, der er rejst til Syrien, mens mere end 900 jihadister er rejst fra Frankrig til Syrien. I Frankrig er 246 jihadister vendt tilbage.

I alt er omkring 4000 rejst fra Europa til Syrien. Ifølge Tore Hamming er det i høj grad unge, der tager af sted.

- Der er rigtigt mange forskellige årsager til, at man drager til Syrien. Forskning viser, at det muligvis ikke er på grund af en stigende religiøs radikalisering, men mere skyldes sociale faktorer, som at man ikke passer ind i samfundet, siger Tore Hamming.

Ifølge rapporten er 27 danske IS-sympatisører  bekræftet døde, mens 31 stadig opholder sig i udlandet. Langt de fleste er danske statsborgere og kommer fra store byer som København, Aarhus og Odense.

/ritzau/