Hver 20. mand for dum til at blive soldat

Hver 20. danske mand, der går til session, kasseres på grund af for lav intelligens. Også ved udvælgelsen af sergenter og officerer sorterer forsvaret de mindst intelligente fra.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derimod bruges intelligenstest ikke direkte ved udvælgelse af soldater til opgaver som NATO-tjeneste i Albanien, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge den seneste statistik fra sessionsmyndighederne blev henholdsvis 4,8 pct. og 4,7 pct. i første og andet halvår af 1998 kasseret på grund af for få og dårligt løste opgaver i sessionens intelligenstest. Testen indeholder især opgaver af logisk-matematisk art, men også sproglige opgaver.

Administrerende sessionslæge ved Københavns Overpræsidium, Axel Elsborg, siger, at der altid er én årsag, der skal registreres som den afgørende, når en person klasseres. Men over for personer, hvor lav intelligens er årsagen, pakkes budskabet ofte lidt ind.

"Vi skal oplyse den rigtige årsag. Men det er ubehageligt at sige til personen, at han er for uintelligent. Derfor kan vi godt finde på at sige, at han blev kasseret på grund af noget med knæet, og at opgaverne heller ikke gik så godt," siger Axel Elsborg.

Psykolog Erik Lykke Mortensen, som i en årrække har forsket i intelligenttests, er overrasket over tallet. Men mest fordi han ville forvente, at flere sorteres fra på basis af testen.

"Tjenesteegnethed er altid et skøn. Jeg tror, at man i tvivlstilfælde også skeler til intelligenstesten, selv om hovedbegrundelsen f.eks. er dårlig ryg," siger han.

Efter at de tungest begavede er sorteret fra ved sessionen, sker der en yderligere intelligensmæssig udskillelse, når forsvaret optager elever på sergentskolen.

For at uddanne sig til pilot eller komme ind på officersskolen skal ansøgeren gennemgå en ny test.

De soldater, piloter og officerer, som sendes til Kosovo og Albanien, har altså alle været igennen en test, som sikrer, at de mindst hører til den normalt begavede del af befolkningen. Men derudover vælges NATO-soldater ikke ud fra en intelligenstest, oplæyser Forsvarskommandoens informationschef, Erik Bo Bruhn, til avisen.

RB