Hvem var de koldblodige mordere?

Selvmordsbomber, store mængder sprængstof, og at otte mænd så synkroniseret begår terror, vidner om et usædvanligt attentat i Paris fredag aften. Men indtil videre ved vi ganske lidt om, hvem der reelt står bag.

Fransk politis teknikere arbejder ved Cafe Comptoir Voltaire, hvor et af angrebene fandt sted. Foto: Marius Becker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med selvmordsbomber om livet dræbte otte unge mænd i alt 128 mennesker på få timer fredag aften. De viste ingen nåde, da de skød cafégæster, koncertgængere og helt almindelige franske borgere, der nød novemberaftenen i Paris’ gader.

Allerede mens attentatet stod på, gik USAs præsident Obama på TV og fordømte det uhyrlige angreb. Ingen var i tvivl om, at terrorangrebet i Paris var af en større skala, end vi er vant til. Og det hele fik en dramatisk udgang. Med selvmordsbomber om livet tog gerningsmændene ikke bare livet af sig selv, men også flere uskyldige gidsler på spillestedet Le Bataclan.

 

Lørdag formiddag kunne Frankrigs præsident, François Hollande, i en tale så løfte lidt af sløret for, hvem der stod bag.

»Det, der skete i går i Paris og Saint-Denis, er en krigshandling (...) en handling, foretaget af terrorgruppen Daesh (IS, red.) imod det, vi er: Et frit land, der taler til hele planeten. En krigshandling, der har været forberedt, planlagt og med medvirken udefra, som en undersøgelse vil fastslå. En handling af absolut barbarisk karakter,« sagde Hollande.

Hvor er de nye deltaljer?

Kort efter citerede Reuters en officiel erklæring, hvor Islamisk Stat tog skylden for angrebet. Men terroreksperter og kommentatorer kløede sig i nakken.

For hvorfor nævnte erklæringen et angreb i Paris’ 18. arrondissement, som ikke havde fundet sted? Og hvordan kan man med sikkerhed fastslå, at IS vitterligt stod bag angrebet, når erklæringen ikke kom med nye oplysninger, som ikke allerede flød i pressedækningen af terrorangrebet?

Den norske seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt i Norge, Thomas Hegghammer, tror personligt, at IS står bag angrebet. Men han undrer sig også over fraværet af nye detaljer i erklæringen.

»Når terrorgrupper tager skylden for angreb, kommer de ofte med detaljerede produkter som billeder eller videoer, hvor attentatmændene læser testamenter op. I det mindste kunne man forvente, at de havde opgivet navne på nogle af gerningsmændene, men det kan komme, og det er ikke usædvanligt, at det kommer efter nogle dage,« siger han.

At præsident Hollande har kaldt angrebet »en krigshandling«, får eksperter til at spekulere i, om angrebet er orkestreret fra hjertet af IS i Irak eller Syrien, eller om terrorangrebet var planlagt og gennemført i Frankrig af IS-støttere. Det er endnu for tidligt at komme med et entydigt svar på det spørgsmål.

»Ofte er det sådan, at hvert miljø eller netværk angriber i det land, man kender bedst. Hvis det er centralt styret fra IS, så kan man spørge sig selv, hvorfor Frankrig er udvalgt frem for Storbritanien. Men det kan stadig være en kombination. Islamisk Stat kan have hjælpere visse steder og samtidig et ønske om at gøre noget fra centralt hold, og så vælger man det sted, hvor man har logistisk til at gennemføre angrebet,« uddyber terrorekspert Thomas Hegghammer.

Selvmordsangreb sjældne i Europa

Han pointerer, at terroranslaget i Paris skiller sig ud på flere fronter. For det første fordi det lykkedes otte mænd at flyve under efterretningstjenesters radar, hvilket er en bedrift, når et stort terroranslag skal planlægges og orkestreres med så mange involverede. Mængden af sprængstof er også i sig selv opsigtsvækkende, og så er det usædvanligt med selvmordsaktioner på europæisk jord.

»De har tjek på deres organisering,« konstaterer Hegghammer.

Indtil videre er der fra officielt hold kommet ganske lidt ud om gerningsmændenes identitet og nationalitet. Vidner har beskrevet dem som meget unge, og der skulle også være fundet et syrisk pas nær ved en af de fire afdøde gerningsmænd fra spillestedet Le Bataclan. France24 citerer også anonyme politikilder for, at en af gerningsmændene skulle være en franskmand, der tidligere har haft forbindelse til islamisk ekstremisme.

Men den endelige identitet af alle gerningsmænd kan meget vel tage noget tid. I hvert fald har franske Le Monde talt med en politikilde, der siger, at ligenes tilstand efter de udløste selvmordsbælter gør det vanskeligt at identificere de otte mænd.

Fransk politi leder stadig efter mulige medskyldige, og måske går et af sporene til en 51-årig mand fra Montenegro. I sidste uge blev han anholdt i Tyskland under en rutinekontrol på motorvejen. Da politiet fandt en pistol i handskerummet på hans Golf, blev han tilbageholdt. Yderligere ransagning af bilen afslørede et hemmeligt rum, der gemte på otte Kalasjnikov, TNT sprængstof og flere detonatorer. Desuden var mandens GPS indkodet med Paris som destination, men det var uklart, om manden var på vej til Paris. Ifølge den franske avis Le Monde har ministerpræsidenten i den tyske forbundsstat Bayern, Horst Seehofer, bekræftet, at der er etableret en forbindelse mellem anholdelsen af den 51-årige i Tyskland i sidste uge og angrebet fredag. Men oplysningerne er endnu ikke bekræftet fra fransk side.

Ifølge engelske The Guardian kommer tre af de otte gerninsmænd fra Bruxelles-kvarteret Molenbech, hvor politiet sent lørdag eftermiddag gennemførte en razzia. Derudover siger den græske viceminister for politiforhold, Nikos Toscas, at det syriske pas, der blev fundet ved en af gerningsmændene på Le Bataclan, blev brugt til at komme ind i Grækenland 3. oktober 2015, også ifølge The Guardian. Det stiller spørgsmålstegn ved, om IS-krigere kan være kommet ind i Europa sammen med migranter og flygtninge.

LÆS MERE