Hvem skal være Årets dansker 2017?

Berlingske kårer igen i år Årets dansker. Hvis du har et eller flere forslag til, hvem det skal være, så indstil dine kandidater senest mandag 9. oktober.

Hvilken dansker har gjort den største forskel i 2017? Hvem har haft de største ambitioner om at forandre mest til gavn for andre. Og nået ambitionerne?

Sådan lyder kriterierne, når Berlingske vælger Årets dansker 2017. Hvis du har et eller flere forslag til, hvem der har gjort den største forskel inden for forskning eller videnskab, politik, kultur, erhverv, sport eller humanitært arbejde, så foreslå dine kandidater her

Sådan finder Berlingske Årets dansker

Det er dig som Berlingskes læser, der kan foreslå kandidater til Årets dansker 2017. Når indstillingen slutter mandag 9. oktober, udvælger Berlingskes redaktion ti nominerede. I udvælgelsen lægger redaktionen vægt på, at de ti nominerede repræsenterer et bredt felt af kompetencer inden for eksempelvis erhverv, forskning, kultur, politik eller sport.

Du kan læse portrætter af de ti nominerede i Magasin søndag 12. november

Efter søndag 12. november inviterer vi til afstemning, hvor du som Berlingske-læser kan stemme på din favorit. Afstemningen slutter fredag 24. november.

Ud over din stemme har Berlingske allieret sig med en bredt sammensat jury, der også skal stemme på de ti nominerede. Læsernes og juryens stemmer vægter hver med 50 procent.

Den, der samlet får flest stemmer, kåres som Årets dansker 2017.

Kåring tirsdag 5. december

Som Berlingske-læser kan du møde de ti nominerede og være med til at fejre Årets dansker 2017. Det sker ved et festligt arrangement i Pilestræde, hvor vi byder på talere, musik og bobler.

Du kan tilmelde dig her

De tidligere vindere

Det er fjerde år i træk, at Berlingske kårer en dansker, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål, som vel at mærke er til gavn for andre end vedkommende selv.

Sidste år gik prisen til EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Ved prisoverrækkelsen fremhævede ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen Margrethe Vestagers utrættelighed og evne til at skinne igennem i et ellers ofte udskældt EU-apparat.

»Når man i det herrens år 2016 er i stand til som højtstående embedsmand i EU-systemets absolutte elite at vinde det, der vel delvist kan betegnes som en slags popularitetskonkurrence, så må man kunne noget helt særligt.«

Årets dansker i 2015 var Dan Uzan, der blev dræbt under terrorangrebet i København 15. februar. Her lød begrundelsen fra læserne:

»Han blev dræbt, mens han beskyttede andre. Mens han frivilligt vogtede foran synagogen i Krystalgade i København, mens et terrorangreb udspillede sig i byen. Han vogtede ikke bare over de mennesker, der sang og festede og fejrede en jødisk konfirmationsfest inde i bygningen, men også over religionsfriheden. Og han betalte den største pris, man kan for at redde andre mennesker. Han betalte med sit liv.«

I 2014 gik prisen til Selina Juul for hendes vellykkede kampagne »Stop Spild Af Mad«, som hun har banket op under inspiration af barndommens vareknaphed i Jeltsins Moskva.