»Hvem deler du spyt med?« – ny kampagne skal få unge til at feste coronasikkert

Lungeforeningen lancerer ny kampagne, der sætter fokus på mere sikre fester blandt de unge.

Ny kampagne fra Lungeforeningen ønkser at sætte fokus på de unges festvaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Overbeck

Hvem deler du spyt med?

Sådan lyder spørgsmålet i en ny kampagne lanceret af Lungeforeningen.

Nattelivet er lukket ned, men mange unge vælger alligevel at mødes og feste. Kampagnen er derfor målrettet mod de unge og skal oplyse om, hvordan man fester ansvarligt, hvis man alligevel vælger at mødes.

I en video ser man en masse tidligere »Paradise Hotel«-deltagere feste. Lungeforeningen, der har mange medlemmer i risikogruppen, ønsker at gøre opmærksom på, hvor nemt smitten spredes til fester, hvor man deler mundvand.

»At sutte på det samme øger risikoen for at blive smittet med covid-19, og man skal generelt lade være med at dele mundvand. Hvis du deler mundvand med nogen, og de har corona, så kan du blive smittet via deres spyt. Risikoen for at blive smittet er meget større, når du deler spyt med nogen, end hvis du bare taler med dem,« siger public health virolog Thea Kølsen Fischer.

Derfor bør det undgås at dele ølbong, drikke af de samme flasker eller synge og råbe uden afstand.

Thea Kølsen Fischer understreger, at coronavirus ikke kun smitter ved at sutte på noget, som andre har haft i munden, men også gennem dråber i luften. Derfor skal man generelt huske at holde afstand.

»Sammen uden at dele spyt«

I videoen – der allerede er blevet set 700.000 gange – er en ølbong smurt ind i en gel, der lyser op i uv-lys. De uanende »Paradise Hotel«-deltagere fester løs med ølbongen. Da lyset bliver slukket, er gelen spredt rundt i hele lokalet og ud over deltagernes hænder og ansigter.

Pointen er, at de unge aldrig ved, hvad andre har rørt ved, indtaget eller er smittet med. Når man fester og er tæt på andre, kan det blive overført til en selv. Og det gælder, uanset om det er coronavirus eller bakterier, der ikke er blevet vasket ordentligt af efter et toiletbesøg.

»Mange unge har forstået, at de skal spritte af, holde afstand og undgå store sammenkomster, men de har også et naturligt behov for at være sociale. Og når de fester, så gør de nogle ting, hvor de udsætter sig selv og andre for fare,« siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen, og fortsætter:

»Vi fokuserer i kampagnen på nogle ting, der er klamme og ulækre, for at give en rygmarvsreaktion, som forhåbentlig kan føre til en langvarig adfærdsændring. Corona kan hurtigt sprede sig, når unge er sammen. Hvis vi kan få dem til at være sammen uden at dele spyt, så er det et vigtigt skridt til at bremse smitten af corona og højne hygiejnen og sundheden generelt.«

Kampagnen appellerer også til, at de unge selv bidrager med deres bud på, hvordan man fester ansvarligt. Det bedste bud vinder en privatkoncert med rapperen Tessa.