Hvem anbefalede statsministeren at lukke landet ned? Derfor er sagen vigtig

Statsminister Mette Frederiksen og hendes regering bliver fra flere kanter beskyldt for at tale usandt om grundlaget for at lukke Danmark ned. Politiske beslutninger må ikke serveres som faglighed, siger professor.

»Det korte af det lange er, hvilken rådgivning Mette Frederiksen fik,« siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem anbefalede statsminister Mette Frederiksen (S) at lukke Danmark ned?

Det er spørgsmålet, der igen og igen trænger sig på. For statsministeren begrundede nedlukningen, der har kostet samfundet milliarder og har forandret hverdagen for borgerne, med, at det var »myndighedernes anbefaling«.

Men sidenhen har historier i medierne sået tvivl om forklaringen, og fredag kunne B.T. fortælle, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, frarådede regeringen at lukke skoler og dagtilbud. Af B.T.s artikel fremgik det, at Søren Brostrøm ligeledes havde vendt sagen med Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI). Man kunne altså få indtryk af, at SSI bakkede Søren Brostrøms advarsel op.

Det er dog angiveligt ikke tilfældet, hvis man læser Kåre Mølbaks udtalelser lørdag til Politiken. Han delte ikke Søren Brostrøms bekymringer i forhold til nedlukningen af landet, skriver han i en e-mail til avisen.

Mette Frederiksen har selv afvist at sætte navn på myndighederne og har holdt sig til formuleringen »en bred myndighedsgruppe«. Blandt andre har Dansk Folkeparti senere anklaget statsministeren for at tale usandt.

Sagen er ifølge Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vigtig, fordi ministre ikke må begrunde politiske beslutninger med, at det er myndighedernes anbefaling, hvis det ikke er tilfældet.

»Når regeringen siger, at den har fået myndighedernes anbefaling, så skal det også være tilfældet. Man skal kende forskel på politik og faglighed, og jævnfør ministeransvarsloven kan man ikke pakke politik ind i faglige begrundelser,« siger han og fortæller, at straffen for ikke at tale sandt »realistisk set« er en næse til en minister.

Hvilken rådgivning fik hun?

Ifølge professoren handler det om oplysning og sandhedspligt, at politikere toner rent flag, når de fremlægger henholdsvis politik og fakta.

Sten Bønsing mener, at det afgørende nu er, hvordan Kåre Mølbak gav udtryk for sin holdning forinden nedlukningen af landet.

»Det korte af det lange er, hvilken rådgivning Mette Frederiksen fik. Og det er jo svært at sige, fordi det kommer an på, hvordan det er kommet til udtryk. Udtrykte Kåre Mølbak sin vurdering direkte over for Mette Frederiksen,« spørger Sten Bønsing.

Kåre Mølbak skriver til Politiken, at det for ham var »væsentligt, at regeringen var indstillet på at fastholde den omfattende indsats, som jeg blev præsenteret for den 11. marts, til den anden side af påsken. Dette langsigtede perspektiv var ifølge SSIs vurdering nødvendigt for at få epidemien bragt under kontrol«.

Han skriver endvidere, at »således delte jeg ikke de bekymringer, som Søren Brostrøm gav udtryk for i den mail, som B.T. har fremlagt«.

Sluttelig afviser Kåre Mølbak at gå »yderligere ind i detaljerne i forløbet« med henvisning til, at en kommissionsundersøgelse skal kortlægge forløbet.

»Usandhed«

Ifølge Sten Bønsing er det efterhånden »svært at se«, hvilke sundhedsfagligt relevante myndigheder der ellers kunne have rådgivet Mette Frederiksen til at lukke landet ned.

Han påpeger, at det ikke var Søren Brostrøm, der »anbefalede hende at lukke skoler, dagtilbud og så videre«. Det var heller ikke Den nationale operative stab, NOST, som Berlingske forleden kunne fortælle.

»Nu tyder det på, at det måske var SSI? Men det er svært at tyde på baggrund af Mølbaks udmelding, om han direkte anbefalede at lukke skoler og dagtilbud ned. Og det er svært at komme i tanker om, hvilke relevante myndigheder, der er tilbage,« siger Sten Bønsing.

Da B.T. fredag kunne fortælle, at Søren Brostrøm advarede mod at lukke skoler og dagtilbud, sagde Dansk Folkepartis Liselott Blixt til Ritzau:

»Når man på pressemøder får at vide, at man gør det på grund af myndighedernes anbefalinger, så er det jo en direkte usandhed, statsministeren står og siger.«

Og den udtalelse holder hun – trods de nye oplysninger fra Kåre Mølbak – fast i.

»Jeg har ikke set Mølbak anbefale, at institutioner skulle lukkes. Det eneste, vi har, er den mail, og derfor skal vi have en redegørelse. Men jeg synes, det er fint at få frem, hvad Kåre Mølbak syntes«, siger Liselott Blixt til Politiken.