Hvals mave eksploderede under opskæring

Den første af de to kaskelothvaler ved Henne Strand er nu skåret op. Det førte til en mindre eksplosion fra hvalens mave.

Det er ikke unormalt, at hvaler eksploderer, når de bliver parteret efter at være strandet. Læs her hvorfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: FOTO: OLE JOERN / REDSTAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ene af de to kaskelothvaler, der i weekenden strandede ved Henne Strand i det sydvestlige Jylland, gav et plaskende smæld fra sig, da maven blev skåret op. Ud sprøjtede blod og indvolde i hovedet på den biolog, der førte kniven ved parteringen mandag formiddag.

»Jeg skal have mere hul på den, så jeg står lige og rådfører mig med Thyge (Jensen, hvalekspert, red.), der har skåret mange af dem op. Jeg vil helst ikke have et sprøjt mere, og jeg vil slet ikke have det ud over publikum. Men nu planlægger vi bare. Herefter skal den bare skæres mere op,« siger biologen Abdi Hedayat fra Zoologisk Museum til TV 2 News.

Den hval, der først kom under biologens kniv var den, der havde været død længst og dermed var gået mest i forrådnelse. Det var den forrådnelse, der fik mavesækken til at eksplodere.

Og det er ikke unormalt, at hvaler eksploderer, når de bliver parteret efter at være strandet. I november sidste år sprang en kaskelothval, der var strandet på Færøerne, i luften efter at være blevet skåret op, og det væltede ud med indvolde.

Det er eksperter fra Søfarts- og Fiskerimuseet og Zoologisk Museum samt folk fra Naturstyrelsen, der tager sig af at partere hvalerne. Derefter skal de store dyr fjernes fra stranden og dissekeres af folk fra Statens Naturhistoriske Museum. Dele af dyrenes indvolde vil blive indlemmet i museets videnskabelige samlinger, mens kødet bliver destrueret.

Der er indkaldt omtrent 20 mand til at tage sig af parteringen af de to hvaler. Derudover er der også dyrlæger og forskere fra Aarhus Universitet til stede til at tage prøver af dyrene for blandt andet at undersøge dem for sygdomme, fortæller biolog og formidlingsleder Ragnhild Skov fra Fiskeri- og Søfartsmuseet til Berlingske Nyhedsbureau.

Man forventer, at arbejdet med at fjerne hvalerne fra stranden mindste vil tage hele dagen. Når den første hval er holdt op med at ryge og syde efter eksplosionen, skal den skæres yderligere op, og dernæst går turen videre til hval nummer to, der er strandet omkring 700 meter derfra.