Hvad var det for en »sandhed« pigen skrev ned i fængslet?

Onsdag får anklager Kristian Kirk lov til at fremlægge de nye oplysninger fra fire skrivelser fundet i Kundby-pigens celle i Vestre Fængsel.

ARKIVFOTO Nye mulige beviser: Breve og sedler fundet hos Kundby-pige. Helt usædvanligt vil anklager Kristian Kirk have genåbnet bevisførelsen i den såkaldte Kundby-sag. . (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er det for »friske refleksioner,« Kundby-pigen har gjort sig, mens sagen mod hende har kørt ved Retten i Holbæk, og som hun har skriblet ned på en lille seddel og gemt i sin celle?

Det synes at være det helt centrale spørgsmål forud for dagens retsmøde i sagen, hvor anklager Kristian Kirk vil fremlægge de »nye beviser,« som man har fundet i pigens celle i Vestre Fængsel i sidste uge.

Ifølge Kristian Kirk har pigen under sagen gjort et notat, som hun selv har betegnet som »sandheden«, dateret 30. april kl. 22.47.

Der er altså tale om en note, som hun har lavet, mens retssagen mod hende har stået på.

Pigen har frem til sagens begyndelse siddet varetægtsfængslet på en lukket institution for unge på Djursland, men for at minimere hendes transporttid i forbindelse med retssagen, der foregår i byretten i Holbæk, har hun siden sagens begyndelse 19. april siddet i en celle i Vestre Fængsel i København.

Det var i denne celle Kriminalforsorgen sidste tirsdag i første omgang fandt en seddel i pigens sko, hvorpå den 17-årige pige havde noteret en liste med navne på personer, der er tidligere dømt i terrorsager i Danmark.

Det fik fængselspersonalet til at studse, og der blev efterfølgende foretaget en ransagning af pigens celle, hvor yderligere tre notater blev fundet.

Det drejer sig om sedlen med »sandheden« og to breve, som pigen har skrevet til den terrordømte Hamza Cakan, der er den første danske, som er blevet dømt for at tilslutte sig terrornetværket Islamisk Stat. Cakan har også skrevet et brev til Kundby-pigen, og det er tilsyneladende det brev, pigen har reageret på.

Det har før i dag ikke været muligt for anklageren at gå i detaljer med indholdet af de fire fundne skrivelser, da retten i Holbæk først har skullet tage stilling til, hvorvidt sedlerne kunne indgå som bevismateriale i sagen.

Det besluttede nævningetinget i sidste uge, men siden har pigens forsvarer Mette Grith Stage bedt landsretten om at forholde sig til sagen. Tirsdag kom det frem, at landsretten stadfæster byretten i Holbæks afgørelse.

Både forsvarer og anklager har ved flere lejligheder understreget, hvor usædvanlig en situation, der er tale om ved at lade de nye beviser indgå i sagen. Det skyldes, at sagen egentlig var færdigprocederet og gjort klar til, at dommere og nævninge kunne votere om skyldsspørgsmålet.

Oprindeligt var planen derfor, at retten i Holbæk skulle tage stilling til skyldsspørgsmålet 5. maj, men det bliver nu udskudt til 16. maj.