Hvad står vi op til? Frygten for stormflod har for alvor grebet om sig

Mandag aften gik stormen Urd i land i den nordvestlige del af Jylland og fortsatte i hast hen over landet. Op til Urds komme arbejder 200 personer på højtryk ved Roskilde Fjord for at forhindre en gentagelse af stormfloden i 2013.

Inden mørket 2. juledag sænkede sig, havde stormen Urd fået godt tag i det vestdanske, her i Thorsminde. Foto: Morten Stricker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for en gentagelse af den katastrofale stormflod i 2013 sidder dybt i borgerne langs Roskilde Fjord. Det berettede en af områdets beboere, Mogens Hallager, til Berlingske, alt imens kystsikringen mandag aften var i fuld gang forud for stormen Urds landgang.

»Der er mange derhjemme i husstandene, som er godt bange og kede af det. Men vi prøver at holde humøret højt, og indtil videre går det godt,« fortæller han mandag aften over telefonen, imens et stort stykke maskineri bragede løs i baggrunden.

»Hele Østsjællands beredskab er troppet op for at hjælpe os, og det er helt fantastisk. Det er dem, man kan høre larme.«

Mogens Hallager har gennem flere år arbejdet for at få etableret et dige ved Roskilde Fjord, der skal sikre beboerne i området mod fremtidige oversvømmelser. Diget er endnu ikke blevet opført, men i stedet har Østsjællands Beredskab i løbet af julen knoklet for fuld kraft for at etablere en midlertidig kystsikring af området.

Det fortalte beredskabsdirektør Lars Robetje i går til Berlingske.

»Vi er snart færdige med at lægge vandbarrierer ud på en tre kilometer lang strækning. De skal fyldes med vand, men vi regner med at være færdige inden midnat. Vi har dog den udfordring, at mandskabet lige nu arbejder i 30 centimeter højt vand i et mudret område. Derudover er vores udstyr presset til det yderste, fordi der er tale om massive mængder vand,« sagde Lars Robetje. Han oplyste samtidig, at rundt regnet 200 personer var blevet sat i arbejde for at sikre beboerne ved Roskilde Fjord.

»Der vil være mandskab klar hele natten. Vi bestemmer ikke over vejret, så vi ved ikke, hvordan det vil arte sig. Selv om prognoserne bliver mere og mere sikre, så kan alt ske. Derfor har vi en plan B, C, D og E. Vi stopper ikke, før vandet har trukket sig tilbage,« siger Lars Robetje.

Da stormen Bodil ramte Danmark i december 2013, steg vandet til historiske højder langs Roskilde Fjord. Dengang nåede vandet mere end to meter over dagligt vande og gjorde samtidig hundredvis af borgere hjemløse på få timer. Sidenhen blev der udbetalt erstatninger på omkring 400 millioner kroner til familierne i området.

Derfor har man – ifølge Lars Robetje – også arbejdet hårdt på at forhindre en gentagelse af den katastrofale stormflod i 2013:

»Det er menneskers hjem, vi taler om. Vi er godt klar over, at det her virkelig betyder noget for den enkelte beboer i området, og derfor gør vi vores allerbedste. Vores erfaringer med tidligere storme har gjort os bedre, og vi har indtrykket af, at vi i denne omgang er godt med.«