Hvad sker der? Nu er der lige mange murere og jurister i Danmark

Er der udtryk for uddannelsessnobberi og overakademisering, at der ifølge nye tal er lige mange murere og jurister i Danmark?

Der er over 19.000 murere i den arbejdsdygtige alder i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er 19.608 murere i Danmark. Der er 19.659 jurister i Danmark. Altså er der i den erhvervsaktive alder ligeså mange danskere udlært til at bygge Danmark, som der er danskere uddannet til at udlægge og tolke lovens bogstav.

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesministeren til SFs Jacob Mark.

Men hvad siger det om uddannelsesområdet og arbejdsmarkedet i dagens Danmark? Er det udtryk for overakademisering og uddannelsessnobberi, eller er det udtryk for mere og bedre uddannelse til folket?

Berlingske spørger tre stemmer i uddannelses- og arbejdsmarkedsdebatten herhjemme.

Jacob Mark (SF), uddannelses- og forskningsordfører:

»Det her fortæller mig, at vi uddanner ret mange i det her land til at administrere, til at lave papirarbejde og til at håndtere sager. Dem skal der selvfølgelig også være en del af, men min frygt er, at jo flere man uddanner og ansætter af jurister, jo flere vil der være brug for i fremtiden. Når vi ansætter flere til at administrere, skaber vi mere administration. Lige nu ser det ud til at være på bekostning af, at der ikke er nok unge, der tager en erhvervsuddannelse. Det er bekymrende, at det ser ud til, at vi i fremtiden ikke kan få de håndværkere, vi har brug for. Vi skal have overbevist vores unge om, at man godt kan få et godt liv som håndværker.«

Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf:

»Jurister sidder på mange vigtige poster og funktioner i samfundet. Både i det offentlige og det private. Tænk bare hele retsområdet. Der er så mange funktioner, der kræver juridisk viden. I det private handler det kontrakter, samhandel, den slags. Vi lever i et komplekst samfund, hvor der bliver mere og mere brug for jurister til at håndtere de her komplekse spørgsmål. Det er vigtigt, at der bliver uddannet akademikere, men der lige så vigtigt, at der også er andre uddannelser. Jeg tænker, man kunne gøre mere for de unge på de erhvervsfaglige uddannelser ved i højere grad at sikre dem praktikpladser. Her i Djøf har vi ikke et mål om, at alle skal have en akademisk uddannelse.«

Kaare Dybvad Bek (S), bl.a. forfatter til debatbogen »De lærdes tyranni«:

»Det er udtryk for, at der sker en akademisering i samfundet, der skaber beskæftigelse til mange jurister. Bare lovgivningen om dagpenge fylder nu 28.000 printede sider. Der er opstået et enormt lag af ansatte inden for det mere generelle samfundsvidenskabsområde. Alene på et enkelt gymnasium i Roskilde er der ansat ti mellemledere. Er der virkelige brug for det? Men vi er heldigvis ved at være på vej væk fra den filosofi i uddannelsessystemet, hvor vi kommer med ideerne, kineserne udfører dem, og virker toilettet ikke, så ringer vi bare til en litauer. Vi skal begrænse optaget på universiteterne, og så skal erhvervsskolerne have nogle flere penge.«

På sin blog på b.dk omtaler debattør Leif Donbæk de tal, Jacob Mark har modtaget fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Som han ser det, kommer tallene ikke til at ændre sig.

»For inden for min egen profession er der nu oprettet fakulteter fire steder i landet, og mit eget alma mater, Københavns Universitet, optager nu 850 (!) nye stud.jur.er hvert år. Det burde være åbenlyst, at over tusind optagne på juridiske fakulteter hvert år er bindegalt,« skriver Leif Donbæk.

Sidste år blev der ifølge 3F udlært 371 murere i Danmark.

Tallene i svaret til Uddannelses- og Forskningsudvalget er opgjort som »antal 16-64 årige med bopæl i Danmark pr. 1. januar 2017 med registreret uddannelse som tømrer, murer eller cand.jur«. Deres uddannelse er opgjort pr. 30 september 2015. Uddannelser taget i perioden 1. oktober 2015 til 1. januar 2017 indgår ikke i opgørelsen.