Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har fået corona? Få svar her

En sommerbølge af coronasmitte er skyllet ind over Danmark. Læs, hvordan du anbefales at opføre dig, hvis du skulle blive smittet.

 
Statsministeriet afholder pressemøde om coronastrategien for de kommende måneder i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 22. juni 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan føles som lang tid siden, coronarestriktionerne først på året slap sit greb om det danske samfund.

Måske lige indtil onsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) atter indkaldte til pressemøde om coronasituationen; nærmere bestemt strategien for de kommende måneder og den nuværende, mindre sommerbølge, som er skyllet ind over landet.

Her præsenterede hun i følgeskab med alle de gamle kendinge fra Spejlsalen en omfattende vaccineplan for efteråret og et skift i Danmarks vaccinestrategi.

For anden dag i træk er der omkring 2.000 smittede med covid-19, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Men hvordan skal du egentlig forholde dig, når du er testet positiv? Berlingske har samlet myndighedernes anbefalinger her:

Må jeg gå på arbejde?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du går i selvisolation. Blive hjemme og undgå at mødes med personer, du ikke bor sammen med.

Anvend et CE-mærket mundbind og hold cirka to meters afstand, hvis du bliver nødt til at gå ud – for eksempel for behandling eller en gåtur med hunden.

Hvornår du kan bryde din selvisolation afhænger af, hvornår du er blevet testet positiv, og hvor syg du er. Det kan du læse mere om i Sundhedsstyrelsens pjece.

Hvad med dem, jeg bor sammen med?

Undgå så vidt muligt tæt og fysisk kontakt med personer, du bor sammen med. De behøver hverken gå i selvisolation eller blive testet.

Hvem skal jeg informere?

Ingen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen behøver du ikke at opspore eller informere dine kontakter om, at du er smittet, da de hverken behøver gå i selvisolation eller blive testet.

Hvad med mine børn?

Børn, som testes positive, anbefales som udgangspunkt også at gå i isolation.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det ikke nødvendigt at informere dagtilbud, skoler eller fritidstilbud om, at barnet er blevet smittet.

Myndighederne er klar til at skrue op for kapaciteten af pcr-test, hvis smitten – forventeligt – forsætter med at stige frem mod efteråret, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hvis man har symptomer på covid-19, skal man tage en test. Er den positiv, skal man blive hjemme, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på dagens pressemøde.

Fokus vil fremover være at forebygge sygdom snarere end at begrænse smitten, lød det:

»Vi vælger at tilbyde vaccine for 50 år og opefter. Det er vores vurdering, at der er et forebyggelsespotentiale for folk over 50 år. Derudover vil det være muligt for folk under 50 år at få en vaccine hos egen læge, hvis de er udsatte,« sagde Søren Brostrøm.

Hverken han eller Mette Frederiksen forventer, at nedlukninger og nye restriktioner vil blive nødvendige.

Den samlede coronastrategi kan læses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her