Hvad skal bryster bruges til? Svaret er åbenbart ikke så let

Oplysningsbøger til pubertetsdrenge trækkes tilbage, kasseres og skrives om efter brystskandale.

Et engelsk bogforlag har været nødsaget til at destruere restoplaget af en pubertetsbog til drenge, fordi kritikere anklagede bogen for at gøre pigers bryster til objekter for drenge. Arkivfoto fra tidligere demonstration mod pornoficeringen af kvindebryster, hvor aktionsgruppen »Initiativet for bare bryster« smed bikinitoppene i DGI-Byen for at gøre opmærksom på, at kvinder bør kunne bade med nøgen overkrop, når mænd kan det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det er svært at være i puberteten.

Men det er heller ikke let at være bogforlag.

Tag nu for eksempel det engelske børnebogsforlag Usborne, der er kommet grueligt galt af sted, da de i en bog til pubertetsdrenge, »Growing Up for Boys«, forsøger at forklare, hvad pigers bryster egentlig skal gøre godt for, skriver Guardian. Bogen er fra 2013 og er hidtil solgt i 26.000 eksemplarer.

I bogen giver forfatteren Alex Frith sit bud på meningen med bryster under overskriften »What are breasts for?«,

»Girls have breasts for two reasons. One is to make milk for babies. The other is to make the girl look grown-up and attractive.«

Det er ikke så meget det med mælk og babyer, der er helt galt. Det er mere det med, at bryster skulle få piger til at se voksne og attraktive ud. Det mener i hvert fald blogger og far, Simon Ragoonanan alias »Man Vs Pink«, der 27. august tweetede:

Som det så ofte sker i dag, gik historien viralt, og »Man vs Pink« gav den efterfølgende selv hashtagget #breastgate på Twitter. Flere støttede hans kritik:

Men der var også en del, der forsvarede bogen og mente, forklaringen var videnskabeligt korrekt.

Efter »Growing up for Boys« i et par dage var blevet kaldt »sexist garbage« og det, der er værre, undskyldte Usborne formuleringen og meddelte, at de vil revidere teksten og trække de resterende bøger tilbage fra markedet og destruere dem.

Forfatteren Alex Frith sagde i en skriftlig kommentar, at han er glad for feedback, og at han ville være forfærdet, hvis forældre efter at have læst hele bogen har fået det indtryk, at drenge har ret til at se piger som objekter.

Jubiii mælk! Bryster kan bruges til at give babyer mælk. Det er de fleste enige om, men det engelske forlag Usborne fik ørerne i maskinen, da de i en pubertetsbog til drenge tilføjede, at bryster får piger til at se voksne og attraktive ud. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted.

Berlingske har spurgt professor Christian Graugaard fra Aalborg Universitet, hvad der er galt med formuleringen.

»Beskrivelsen er skamløst funktionalistisk - brysternes formål reduceres til at levere næring til børn og erotiske kalorier til voksne. Jeg synes i alt for høj grad, at pigen gøres til et objekt, og at hendes bryster bliver et serviceorgan for andres behov. Hvor i alverden er pigen selv henne? Hvor er hendes egen sanselighed? Hvor er hendes seksualitet?« skriver han i en mail.

Hvad er dit bud på en god formulering?

»Jeg ville nok skrive, at bryster både kan fungere som spisekammer for babyer og som stærkt erogene organer i forbindelse med onani eller sex. Bryster er en del af den biologiske forandring, der sker med pigen, når hun udvikler sig fra barn til voksen kvinde, og bryster kan se ud på mange forskellige måder - den biologiske mangfoldighed er livsbekræftende enorm. Måske ville jeg skrive, at bryster kan have stor tiltrækningskraft på både kvinder og mænd - uden dermed at gøre det til deres vigtigste funktion.«