Hvad mener professoren?

Professor Jørgen E. Olesen er kommet med flere forskellige udmeldinger om landbrugspakken.

Professor Jørgen E. Olesen er kommet med flere forskellige udmeldinger om landbrugspakken. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professor Jørgen E. Olesen er sektionsleder for Klima og Vand ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. De seneste dage har han suget stor opmærksomhed til sig. Først fastslog Jørgen E. Olesen, at man i en forskningsmæssig sammenhæng ville blive slået ihjel, hvis man regnede, som regeringen har gjort i landbrugspakken.

De seneste dage har han sagt, at miljøregnskabet bliver positivt om få år, og at landbrugspakken samlet set er nødvendig. Han har også kaldt debatten en storm i et glas vand. Samtidig har han fastholdt, at han står ved sine kritiske udtalelser. Hvad mener Jørgen E. Olesen egentlig?

»Jeg mener, det er fornuftigt, at vi går over til en anden form for regulering, den målrettede regulering,« siger Jørgen E. Olesen.

En del af landbrugspakken medfører, at landmænd på sigt skal reguleres individuelt, alt efter hvor meget de belaster miljøet. Stort set alle er enige om dette initiativ, som ifølge regeringen udløser en positiv effekt fra 2019.

»Dette er det positive i landbrugspakken. Men jeg mener samtidig, at den miljømæssige effekt i pakken er for lille. Der er alt for mange røde tal i alt for mange år. Og jeg tvivler også på, at de frivillige indsatser kommer til at virke.«

I april 2013 anbefalede den såkaldte Natur- og Landbrugskommission en målrettet regulering af landmænds kvælstofudledning. Jørgen E. Olesen sad med i kommissionen.

§ Hvilke miljøvenlige tiltag er der yderligere brug for i pakken?

»Vi anbefalede netop i kommissionen, at man først afskaffer den eksisterende regulering, når den nye er på plads. Nu lemper man, inden man skærper. Pakken vil føre til øget udledning.«

§ Hvad mente du så med en storm i et glas vand?

»At det ikke længere handlede om, at vi er nødt til at omlægge reguleringen. Det kom til at lyde, som om pakken er katastrofal. Samlet set betyder den ikke meget.«

§ I vores oprindelige interview med dig lagde du ikke vægt på, at miljøet går i plus på sigt?

»I fokuserede på konsekvenserne de første år – og på baseline.«

Baseline er udefrakommende forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre. Især regeringens udregning af baseline er kontroversiel.

§ Så du mener stadig, at regeringen har regnet kreativt og vildledende?

»Ja, regnskabet er forskønnet.«

§ Hvor ved du fra, at regnskabet på sigt går i plus?

»Det ved jeg i princippet ikke. Men jeg ved, at EU holder øje.«

§ Men vi har allerede afsløret, at regeringen har vildledt nogle steder i regnskabet, hvad hvis andre dele også er misvisende?

»Én ting er en fremskrivning som den, regeringen har lavet. Noget andet er det endelige regnskab, hvor vi måler de faktiske forhold. Det er svært at snyde EU.«

§ Du fæstner din lid til den målrettede regulering. Hvad nu hvis de landmænd, der fremover skal reguleres hårdt, bare nægter?

»Vi kan sagtens forvente, at der bliver bøvl fra erhvervets side. Så er det op til politikerne at stå fast og ikke blive bløde i knæene,« siger Jørgen E. Olsen.