Hvad med at date en indsat?

En ny datingside for indsatte er »Danmarks ærligste« af slagsen og gør overgangen til civilist lettere, mener stifter. Alle har brug for kærlighed, siger psykolog.

På date1indsat.dk kan du finde en kæreste, du ved, hvor du har. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Skal den indsatte sidde på den lukkede eller åbne afdeling? Hvilken seksualitet, hvilken dom og hvilket udseende har den indsatte? Det er nogle af valgmulighederne og oplysninger man kan få på datingprofiler, hvis man klikker sig ind på hjemmesiden date1indsat.dk. Stifteren bag det nyåbnede site er Jens, som netop nu er indsat.

»Det her er Danmarks ærligste datingside, hvor man kan fortælle, hvem man er, og hvad man har været igennem. Mændene kan sige »hey, jeg har lidt ridser i lakken« uden at lyve, og uden at pigerne løber væk. Jeg kender det selv, man nævner ikke kriminaliteten på første date,« siger han. De indsatte brugere er hovedsageligt mænd, mens de besøgende hovedsageligt er kvinder, fortæller Jens.

Jens lyder som enhver anden iværksætter, der vil føre sin idé ud i livet. Ideen kom fra en Facebook-gruppe af næsten samme navn, »Date en indsat«, der har cirka 15.000 brugere, og som tidligere har fået masser af opmærksomhed.

»Målet er 10.000 brugere, der betaler 49 kroner om måneden,« siger han. Et andet mål er at give de indsatte noget at komme ud til.

Emrah er en af dem, der vil være bruger på den nye hjemmeside, fortæller han. Han har gennem Facebook haft så mange besøgende, at vagterne har sagt, at det næsten er for meget. To gange ugentligt de seneste år.

»Besøg går man og glæder sig til. Det er jo nærmest det eneste, vi har. Vi har mistet vores frihed. Man mister stort set alle sine venner, når man sidder inde, tro mig. Og hvis man har en kæreste at komme ud til, kan det være, man sammen kan rette op på livet og holde sig fra kriminalitet,« siger han.

Emrah fortæller, at nogle kvinder har fordomme eller er utrygge ved at komme i fængsel. Det forstår han: »Jeg har siddet inde med psykopater, som har dræbt kæresten. Men det er ikke mig. Vi møder nogle fordomme, derfor er det godt, at vi frit lægger frem, hvad vi sidder inde for.«

Naturlig kærlighed

Sanne Neergaard, der er psykolog med speciale i parforhold og seksualitet, synes, at datingsiden er naturlig.

»Selv om de er fængslede, fungerer de jo ligesom alle andre. Vi mennesker bliver til ved at være sammen med andre.«

Nogle kvinder, fortæller hun, kan finde det givende at finde en mand, der er noget særligt.

»Hvis vi tager et ekstremt eksempel som hende, der fik barn med Peter Lundin, så kan der være nogle, der bliver noget i kraft af, at de er sammen med nogen, der er noget. Og det er nok ikke kronprinsen, der falder for de kvinder. Derfor kan det være, de søger mænd, der på anden vis kan give dem en identitet, og som gør dem til noget særligt,« siger hun.

Redaktionen er bekendt med Jens og Emrahs fulde identitet.