Hvad kan man sælge til en jysk cyklist?

Syv jyske og fynske kommuner vil nu have sat beløb på, hvad cyklister betyder for handelslivet.

Det ville indimellem være rart med tag over hovedet. Til gengæld kan man altid finde et sted at parkere. Cyklister står for 29 procent af omsætningn i københavnske butikker. Jyske og fynske kommuner vil nu have sat tal på betydning af cyklisme for handelslivet i provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARINA HECKSCHER

Skal en kommune bygge cykelstier eller parkeringspladser for at støtte handelslivet?

Syv jyske og fynske kommuner vil nu have sat tal på cyklisternes betydning for handelslivet i provinsen, sådan som det allerede i 2012 blev gjort i København.

I Hovedstaden viste det sig i helt overraskende, at cyklister køber mindre per indkøbstur end en bilist. Der er trods alt mindre plads til varer i en cykelkurv end i et bagagerum på en bil, hvis vi fraregner de allerstørste cykelkurve og de allermindste biler.

Cyklisten handler i flere butikker per indkøbstur end bilisten. Men hvor cyklisten bruger I gennemsnit 450 kroner per indkøbstur, bruger bilisten 950 kroner per tur, viser undersøgelsen af indkøb og transportvaner i København (PDF) .

Tilsammen står fodgængere og cyklister alligevel for halvdelen af omsætningen i københavnske butikker, fordi tre af fire indkøbsture foregår på to ben eller to hjul. Cyklisterne alene står for 29 procent af omsætningen, bilisterne for 36 procent. Kollektiv trafik bringer de resterende 15 procent af omsætningskronerne ud i butikkerne.

De syv kommuner, som vil have en tilsvarende tal for provinsen, er Aalborg, Aarhus, Randers, Odense, Kolding, Horsens og Ikast-Brande, som samarbejder med COWI om at udføre undersøgelsen.

I denne måned vil cyklister ved 20 jyske og fynske indkøbssteder blive spurgt om deres indkøbsvaner, og der er åbnet for et spørgeskema på nettet,  hvor man kan svare på sine indkøbs- og transportvaner mod chancen for at vinde en iPad Air.

Det tager ca. 8-10 minutter at udfylde spørgeskemaet.