Hvad hvis Frederik begik mord?

Den kongelige familie kan ikke straffes. »Vil vi satse vores retssikkerhed på, at den her familie opfører sig pænt?« lyder kritikken.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kongen er ansvarsfri; hans person er fredhellig«.

Sådan står der i Grundloven, og det betyder, at kongehusets medlemmer ikke kan dømmes eller straffes.

Kronprinsesse Mary, prins Joachim, kronprins Fredrik og prins Henrik har alle overtrådt hastighedsbegrænsningerne på de danske veje. Uden konsekvenser.
Og der er faktisk god grund til, at de kongelige er hævet over loven, forklarer ekstern lektor på Institut for Historie på Århus Universitet

»Det er meget upraktisk at have et monarki, hvor alle og enhver ville kunne lægge sag an mod Dronningen. Så ville hun være tvunget til at forholde sig til en masse ting og ville derved blive rodet ind i politiske og personlige stridigheder. Det ville være undergravende for kongehuset, for så ville Dronningen miste sin position som samlende figur,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Rasmus Malver fra Den Republikanske Grundlovsbevægelse så gerne hele kongehuset afskaffet, blandt andet på grund af deres særstilling i forhold til loven.
»Vil vi virkelig leve i et samfund, hvor vi satser hele vores retssikkerhed på, at denne her familie opfører sig pænt? Hvis de en dag ikke gør, er vi magtesløse. Den form for tillid svarer til at give Jønke et gevær, fordi vi stoler på, at han nu vil opføre sig pænt,« siger Rasmus Malver, som også er jurist.

Kongehuset ville smuldre

Og det gør ingen forskel, at de kongelige ikke har begået nogen forbrydelser, der er alvorligere end at køre for hurtigt.

»Hvad så hvis Frede havde ramt en vejarbejder en af de gange, han kørte for hurtigt? Det kan jo ske for ham såvel som for alle andre. Så havde han fået en røffel af sin mor, men ellers sluppet for konsekvenser,« siger Rasmus Malver.

Hele monarkiet afhænger da også af, om de kongelige holder sig inden for lovens rammer, mener historiker Lars Hovbakke Sørensen.

»Hvis den royale familie begyndte at overtræde loven med jævne mellemrum, eller der skete alvorlige lovovertrædelser, ville opbakningen omkring kongehuset smuldre lynhurtigt. På lidt længere sigt ville det undergrave hele monarkiet,« siger han.