Hvad gør Fogh, hvis der står 100.000 her i dag?

Statsministeren vil i dag blive pebet ud, når der demonstreres på Christiansborg Slotsplads. Men Anders Fogh Rasmussens svar vil være en stor velfærdsreform og sandsynligvis et efterfølgende valg.

Når Anders Fogh Rasmussen holder sin åbningstale i dag, vil titusinder af demonstranter protestere mod regeringen på Christiansborg Slotsplads. Det vil næppe ryste regerings-chefen, men omvendt ved han, at det bliver afgørende for regeringens chance for at vinde næste valg, at protesterne ikke breder sig og vinder indpas hos midtervælgerne.

For at undgå det er kravet til Fogh, at regeringen sikrer et forlig om en ambitiøs og konkret kvalitetsreform af den offentlige sektor. Men netop dagens sceneri på slotspladsen viser, at der bliver tale om en styrkeprøve. Mens regeringschefen i folketingssalen vil tale om et løft af den offentlige sektor, milliardinvesteringer i velfærd, øget indvandring af kvalificeret arbejdskraft og nødvendigheden af at holde dansk økonomi på sporet, vil demonstranterne råbe slagord om, at regeringen udhuler velfærden og udsulter den offentlige sektor.

Afstanden mellem Fogh og demonstranterne bliver symbolsk for den nye sæson: Begge sider kæmper for at vinde kampen om virkeligheden – eller fortolkningen af den.

Fogh vil med sin kvalitetsreform overbevise danskerne om, at regeringen både er garant for investeringer i den offentlige sektor og en sund økonomi.

Omvendt vil Socialdemokraterne og SF beskylde regeringen for ikke at kanalisere nok ressourcer til det offentlige. Velfærdspolitik bliver kort sagt en kampplads frem til det valg, som statsministeren formentlig vil udskrive, når han har forhandlet kvalitetsreformen og finansloven på plads med i hvert fald DF. For hvis protesterne stiger i styrke uden for murene, vil det være fristende for S-ledelsen at holde sig uden for et forlig og danne en hård front over for regeringen.