Hvad er en rondel-hund?

Lars Vilks muhammedhund omtales i svenske medier som en "rondelhund". Det var ukendte hundekunstnere, der startede rondelhunds-dillen i Sverige.

Kunstneren Lars Vilst foran "Trelle", Sveriges største rondellhund, som han byggede med gymnasieelever i Trelleborg i juni. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rondelhunde eller rundkørselshunde er en dille i Sverige, hvor hunde af alle mulige materialer stilles op af anonyme kunstnere i rundkørsler landet over som et udslag af gadekunst.

Fænomenet opstod i Linköping i foråret 2006, hvor et nyt kunstværk blev udsat for hærværk. Stina Opitz' værk "Cirkulation II" - en hundefigur i beton - var opstillet i en rundkørsel i den östergötlandske by. Hunden fik fjernet sit hoved, og kunstneren fik til opgave at lave en ny version i metal, som bedre kunne modstå hærværksforsøg.

Mens hunden midlertidigt var taget ned, dukkede der en nat en træhund op i rundkørslen. Senere kom et hundeben i beton til, og fænomenet blev omtalt som udslag af folkeviddet, først i lokalpressen, siden over hele Sverige, hvor rundkørsler blev udsmykket med hunde lavet af ukendte hundekunstnere.

Lokalavisen Östgöta Correspondenten har fulgt rondelhundene indgående og har registreret i alt 54 tilfælde, heraf enkelte i udlandet så langt borte som Barcelona.

Den seneste rondellhund - tegningen med profetens hoved på - er langt den mest berømte, men Lars Vilks står også bag den næstmest berømte: Den store træhund "Trelle" i Trelleborg.

Om Vilks har haft en finger med i spillet med de øvrige rondelhunde vides ikke.