Hvad er din yndlingsret?

Millionbøf, frikadeller og farsbrød. Danskernes hverdagsmad er meget traditionel, fortæller ernæringsekspert. Men spiser du som de fleste? Deltag i Berlingskes afstemning her!

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du læser på mobil, så klik her for at stemme på din yndlingsret.

Selvom kokkene aften efter aften tryller med eksotiske, krydrede retter på vores tv-skærme og René Redzepi nærmer sig status af folkehelt med sin Ny Nordisk-madlavning, er det er ikke nysgerrighed og eksperimenter, der præger danskernes middagsborde anno 2014. Tværtimod holder rigtig mange danskere stædigt fast i madtraditionerne:

»Vi bliver jo bombarderet med programmer, hvor kokkene jonglerer rundt med spændende nye retter. Men der er indtil videre ikke tal, der viser, at det har en klar afsmitning på danskernes hverdagsmad. Vi ser det som underholdning, ikke som noget vi integrerer i vores hverdagsmadlavning. Vi fastholder i høj grad vores traditionelle madvaner,« siger Preben Vestergaard Hansen, der underviser på Professionshøjskolen Metropol i Ernæring og sundhed.

Og det er i høj grad kødet, der præger vores madlavning, fortæller Preben Vestergaard Hansen.

»Noget af det, der er gennemgående i dansk madkultur, er, at kødet er et bærende element i ethvert måltid. Kødet er det element, der fremhæves i retten: Vi siger, at vi skal have "flæskesteg" eller "frikadeller" i aften - ikke at vi skal have "kartofler og grøntsager". Det er kødet, der definerer retten.«

DTU Fødevareinstituttet undersøgte danskernes madvaner i 2006, og her var gryderetter, hele udskæringer af svinekød og kyllingeretter blandt danskernes fortrukne hverdagsmad. Også farsretter (pølser og frikadeller) ligger i top i alle aldersgrupper. Og netop farsen er der en forklaring på, mener Preben Vestergaard Hansen:

»De danske madvaner trækker rødder helt til bage til industrialiseringen, hvor dansk landbrug ændrede sig fra at være små landbrug til stor industriproduktion. Man får maskiner, der kan hakke kødet og herefter gør det hakkede mad for alvor sit indtog på middagsbordene - medisterpølsen, frikadellerne og hakkebøffen.«

Hvordan spiser du derhjemme? Her er ti populære hverdagsretter, som Berlingske har valgt ud med inspiration i DTUs undersøgelse af danskernes madvaner fra 2006. Stem på den, du oftest laver derhjemme.