Hvad er barnets navn?

Felix Henrik Valdemar Christian ... Prins Joachim og prinsesse Alexandra glædede farfar, da de opkaldte deres yngste søn efter ham. Felix - et navn på vej frem Billedreportage: Til dåb med de kongelige og de kendte Historisk billedreportage: Til dåb hos de kongelige Se videoklip fra dåbsdagen:writeLinks("edl_3574","TEST");

Fotos: Jørgen Jessen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MØGELTØNDER

»Sov sødt, barnlille« sang dåbsmenigheden - og det gjorde han.

Felix Henrik Valdemar Christian sov sig fra sin store dag. End ikke tre håndfulde dåbsvand kunne rykke Hans nye lille Højhed til Schackenborg ud af Morfeus' arme.

Så såre de 200 dåbsgæster i Møgeltønder Kirke stemte i med Tønder-præsten Brorsons »Op al den ting« gled dåbsbarnets øjne i, og han åbnede dem først, da det hele var ovre, og hans mor spadserede med ham ud af kirken. »Hvor han dog ligner Nikolai,« blev der hvisket rundt på kirkebænkene.

Der var fest i Møgeltønder fredag. Børnehaverne, dagplejemødrene med babyer i tvillingebarnevogne, lokale og folk langvejs fra, ja helt fra Fyn og Tyskland sikrede sig i timevis i forvejen en plads langs den flagsmykkede Slotsgade for at få et glimt af de kongelige og de mange kendte og ukendte dåbsgæster. Mange havde taget køletasken med madder, slik og drikkelse med. Og paraplyen. Som spået vekslede regn og blå himmel i hastigt tempo, jaget af den stærke blæst. Også 75 blad- og 100 TV-folk, også fra Frankrig, Tyskland og Sverige var kommet til Møgeltønder.

Og ingen blev ikke snydt, selv om ceremonimester Christian Eugen-Olsen til sidste øjeblik skuede bekymret op i himlen. Skulle han føje den forventningsfulde folkeskare i Slotsgaden og lade dåbsgæsterne trippe ad de toppede brosten. Eller skulle han forbarme sig og lade gæsterne fragte til og fra kirke i busser. Folk fik, hvad de kom for. Kun de kongelige, prinsesse Alexandras forældre og fadderne fik lov til at køre.

Størst opmærksomhed i Slotsgaden vakte James Bond-helten, filmskuespilleren Roger Moore. Efter dåben blev han spottet af store og små og uddelte gavmildt autografer og lod sig interviewe af TV og presse.

»Felix er et fantastisk godt navn, og musikken var meget smuk, Men jeg forstod nu ikke alt, hvad præsten sagde,« sagde Roger Moore.

Kgl. konfessionarius, professor dr. phil. Christian Thodberg talte ud fra Jesu formaning til det voksne menneske: »Hvis I ikke vender om og bliver som børn, kommer I slet ikke ind i Himmeriget!«

»Det falder ikke alle lige nemt i en moderne verden, der mere hårdnakket end nogensinde hævder menneskets magt og selvhjulpenhed, og som anser troen for aldeles overflødig...,« sagde han bl.a. »Men det er og bliver et selvbedrag... Hvert minut sætter vi en større eller mindre stump af vores liv i pant hos andre... Og tilliden til, at andre vil tage vare på vores liv - den tillid søger stærkere og stærkere holdepunkter, jo svagere og jo ældre vi bliver. For det ved vi: Mange af os ender med at skulle bæres - ligesom små børn - og med det samme råb om hjælp på læberne.«

Forbavselse

Et forbavselsens sus gik gennem kirken, da prinsesse Alexandra, som selv bar sin søn, med høj og klar stemme remsede navnene op, hvorefter folk smilede til hinanden og syntes, at det var helt rigtigt at kalde den lille prins for Felix (den lykkelige).

Dåbsbarnets kaldenavn så også ud til at komme noget bag på dåbspræsten, kgl. konfessionarius Christian Thodberg, da prinsesse Alexandra umiddelbart inden dåbshandlingen gav ham sedlen med navnene. Farfar, prins Henrik, gjorde ikke noget for at skjule sin glæde og stolthed, da hans navn blev nævnt som nummer to i navnerækken.

Christian Thodberg måtte under sin tale lide under teknikkens forbandelser. Aggregatet til mikrofonen, der skulle bringe hans ord ud til menigheden lå i kjolelommen, men var blevet viklet ind i det kabel, som TV også puttede ned i lommen. Heldigvis forbarmede sognepræst Thue Raakjær Jensen sig over ham og bragte orden i kablerne inden det afgørende øjeblik over døbefonten.

Eksemplarisk Nikolai

Blandt de første dåbsgæster i kirken sås James Bond-helten Roger Moore og hans dansk-svenske hustru Kristina. Roger Moore er ligesom prinsesse Alexandra UNICEF-ambassadør. Parret var sammen med skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller og kongefamiliens gode veninde fru Bitten Mads Clausen, Ecco-direktør Karl Toosbuy og lensgreveparret Preben og Britta Ahlefeldt Laurvig udset til at sidde på de øverste kirkebænke nærmest den kongelige familie.

Mens dåbsgæsterne begyndte at indfinde sig, underholdt organist Ann-Kirstine Christiansen, Modern Brass Band og Vestjysk Musikkonservatoriums Pigekor.

Som de sidste ankom prinsesse Alexandras forældre Richard og Christa Manley og de fem faddere: prinsesse Alexandras søster Martina Manley, Alexandras legekammerat hjemme fra Hongkong Damian Sibley, hendes hofdame Annich Boel og prins Joachims gamle skolekammerat Oscar Davidsen Siesby og greve Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Storebror, den tre-årige prins Nikolai i hvid skjorte med knækflip og lange sorte bukser gik op ad kirkegulvet med sin onkel, kronprins Frederik, i hånden. Nikolai førte sig som en verdensmand og opførte sig som en eksemplarisk engel. I hvert fald den første halve time.

Under selve dåben skulle han ikke føle sig udenfor, men sad på fars arm, mens lillebror fik vand i håret.

Der var småt med kongelige ud over den nærmeste familie. Hverken Dronningens søstre prinsesse Benedikte og dronning Annemarie med familie eller andre kongehuse deltog. Derimod var prins Henriks og prinsesse Alexandras familie talrigt repræsenteret. Blandt de øvrige dåbsgæster sås skuespilleren Ellen Hillingsø, Holger og Rose Gad Foss, prinsesse Alexandras frisør og stylist Søren Hedegaard med sin ven skuespilleren Preben Kristensen, dåbskjolens kreatør Henrik Hviid og designeren Charlotte Sparre. Også Schackenborgs medarbejderstab var inviteret med til dåb og reception.

Om aftenen holdt prinseparret middag for små 50 familiemedlemmer og de nærmeste venner.

Dronning Margrethe og hendes gartnere fra Gråsten Slot havde pyntet den 800-årige Møgeltønder Kirke med det første efterårs gyldne blomster fra slotshaven. I kirkens vinduesnicher stod opsatser med chrysantemer, hvide og gyldne roser, liljer og grene med røde bær. På hver kirkebænk var anbragt en kæmpe chrysantemum. Alt afstemt efter kirkens barokke farveoverdådighed.

Al den herlighed bliver genbrugt. På søndag kan Møgeltønders kirkegængere nyde blomsterpragten ved højmessen.