Husker du HPV-pigerne? Ny forskning sår tvivl om årsagen til deres bivirkninger

HPV-pigerne var syge, allerede inden de fik vaccinen, viser nyt studie. Pigerne havde i forvejen mange af de symptomer, som de efter vaccinationen henvendte sig til deres læge med. I dag henvender næsten ingen piger sig til landets HPV-centre.

Livmoderhalskræft kan, ifølge Sundhedsstyrelsen, næsten udryddes med HPV-vaccination og regelmæssig screening. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

HPV-vaccinen har i mange år været genstand for kritik, da der tilbage i 2015 kom meldinger om svære bivirkninger blandt piger, der havde fået vaccinen mod livmoderhalskræft.

De piger, der samme år blev henvist til landets HPV-centre, var dog allerede inden deres vaccine oftere på hospitalet end andre vaccinerede piger, viser et nyt studie, som forskere fra Aarhus Universitet står bag.

»Vi har undersøgt, om der kan være andre forklaringer på, hvorfor pigerne bliver syge. Og det ud til, at der er en gruppe af pigerne, der har haft diagnoser, der overlapper med de symptomer, de præsenterer på HPV-centrene, inden de blev vaccineret,« siger Lene Wulff Krogsgaard, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og hovedforfatter bag studiet, der netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

Janne Villemoes Bigaard, Kræftens Bekæmpelse

»Pigerne har måske glemt, at de allerede gik til lægen, inden de fik vaccinen«


Forskerne har undersøgt 1.496 piger og kvinder, som i 2015 blev henvist til centrene. 80 procent af dem havde i årene op til vaccinen haft kontakt til et hospital mindst en gang, mens 24 procent havde haft kontakt seks eller endnu flere gange.

Nogle af pigernes diagnoser harmonerer med de mest udbredte rapporterede bivirkninger efter HPV-vaccinen. Det er blandt andet hovedpine, uspecifikke muskelsygdomme og mave-tarm-problemer.

Pigerne er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe på 7.480 jævnaldrende vaccinerede piger, som ikke på daværende tidspunkt var blevet henvist til et HPV-center. Her havde 65 procent haft kontakt med hospitalet mindst en gang, mens 12 procent havde haft kontakt seks eller flere  gange.

Betyder det, at det ikke er vaccinen, der har givet bivirkningerne, og at det har været fri fantasi fra pigerne?

»Jeg kan ikke i mit studie sige noget om vaccinen. Jeg kigger kun på de vaccinerede piger. Der er allerede masser af evidens for, at HPV-vaccinen er sikker og effektiv. Der er ingen tvivl om, at de henviste piger er syge, men de skilte sig altså ud, allerede før de fik vaccinen,« siger Lene Wulff Krogsgaard.

Jane Villemoes Bigaard, Kræftens Bekæmpelsen

»Der er noget, der tyder på, at færre oplever symptomer eller alternativt opsøger andre former for behandling, hvor de føler, at der er en større forståelse for deres symptomer«


HPV-centre modtager ingen henvisninger

Janne Villemoes Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, er glad for studiets resultater og oplyser, at det bekræfter andre lignende studier.

»De her piger har haft en fornemmelse af, at deres symptomer opstod, efter at de havde fået vaccinen, og så har de måske glemt, at de allerede gik til lægen, inden de fik vaccinen. Det er naturligt for dem at koble sygdommen til vaccinen, for så har de en årsag,« siger hun.

Tidligere forskning fra Statens Serum Institut har vist, at mange af de piger, der har indberettet alvorlige bivirkninger til myndighederne, gik til psykolog, fysioterapeut eller havde diffuse symptomer, inden de blev vaccineret.

Et andet studie fra Aarhus Universitet har vist, at piger, der bliver henvist til HPV-centrene, oftere har været i psykiatrisk behandling forud for vaccinen, end de piger, der ikke bliver henvist.

HPV-centrene blev oprettet i regionerne i 2015 på grund af den massive kritik af vaccinen. Centrenes funktion er at skulle udrede de piger, der oplever svære bivirkninger ved vaccinen.

Det seneste år har centrene fået ingen eller meget få henvisninger, oplyser landets regioner.

I januar 2018 viste en rundspørge i regionerne, at regionerne i 2017 gennemsnitligt havde modtaget en til to henvisninger om måneden – på nær Region Hovedstaden, der modtog en til to om ugen. I dag er antallet altså faldet endnu mere, så nogle af regionerne slet ikke får henvisninger længere.

»Vi ser, at der i øjeblikket næsten ikke bliver henvist nogen til HPV-centrene, selv om vi vaccinerer rekordmange. Derfor er der også noget, der tyder på, at færre oplever symptomer eller alternativt opsøger andre former for behandling, hvor de føler, at der er en større forståelse for deres symptomer,« siger Janne Villemoes Bigaard:

»Det nye studie hjælper desværre ikke de piger, der er syge. De føler sig stemplede og stigmatiserede af, at man ikke vil anerkende vaccinen som årsagen. Der skal derfor stadig tages hånd om de her piger.«

Udviklingen er vendt

Debatten om vaccinen mod livmoderhalskræft begyndte for alvor at buldre, da en TV 2-dokumentar beskrev en række piger, der mente at være blevet syge af vaccinen. Efterfølgende faldt andelen af vaccinerede danske piger drastisk i en periode.

Forskning har senere ikke kunnet finde en direkte sammenhæng mellem vaccinen og de påståede bivirkninger. I dag er udviklingen vendt, og op mod omkring 40.000 piger valgte i det forgange år at lade sig vaccinere.

Tæt på 400 danske kvinder bliver hvert år diagnosticeret med livmoderhalskræft, som hvert år koster 100 kvinder livet. Livmoderhalskræft kan, ifølge Sundhedsstyrelsen, næsten udryddes med HPV-vaccination og regelmæssig screening.

I dag får halvt så mange kvinder livmoderhalskræft, som før screeningsprogrammerne begyndte. Antallet af kvinder, der dør af sygdommen, er halveret i løbet af de seneste 50 år.