Husejere: »Svinsk« at indbrud forbliver uopklarede

Det er uacceptabelt, at mange indbrudssager havner uopklarede i politiets arkiver, mener Parcelhusejernes Landsforening. Forsikringsbranchen efterlyser lovkrav for at vende kurven.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommer man hjem til et gennemrodet hus, hvor flere værdigenstande mangler, så bør man kunne stole på, at politiet gør sit for at finde indbrudstyven. Alt andet er uacceptabelt. Det fastslår formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, efter Berlingske kan beskrive, at mange indbrudsanmeldelser bliver lagt i politiets »det gør vi ikke noget ved«-bunke.

»Det er pinligt, at man har en prioritering i Danmark, der siger, at når man har en familie, der er blevet forulempet ved at få deres ting stjålet, så gør man ikke noget ved det. Det er frustrerende, at man sikrer nogle spor, og man afventer, at politiet kommer, men så sker der ikke noget,« siger Allan Malskær.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at blot 6,7 procent af de i alt 36.342 indbrud, der blev begået sidste år, blev opklaret. En opklaringsprocent, der er væsentligt lavere sammenlignet med opklaringsprocenterne i henholdsvis Norge og Sverige.

Ifølge formanden halter politiets ressourcer på flere områder, hvilket besværliggør opklaringsarbejdet. Dårligt udstyr, forældet IT og for få specialister er bare nogle af punkterne, Allan Malskær opremser. Han mener også, at politikerne bør se nærmere på selve politiuddannelsen og struktureringen af politiarbejdet.

»Jeg ser ikke nogen årsag til, at man skal have en fuld politiuddannelse, for at man kan opklare tyverier og indbrud. Derudover kan politiet få andre - for eksempel HKere og andre af fagforeningers arbejdere - til at lave en del af deres arbejde,« siger han.

I brancheforeningen Forsikring & Pension ser chefkonsulent Jacob Nisgaard Larsen behov for, at danskerne selv bliver bedre til at passe på deres hjem.

»Det vigtigste for os er selvfølgelig, at vi hjælper vores kunder, der kommer ud for indbrud, men når vi kigger på det som samfund, så har vi et samfundsproblem med alt for mange indbrud. Det skal vi finde en løsning på, og som vi ser det, så er den bedste løsning, at danskerne sikrer deres hjem noget bedre. Derfor ser vi gerne, at der kommer et indbrudskrav til døre og vinduer,« siger chefkonsulenten.

Ifølge Allan Malskær vil bedre sikring af vinduer og døre dog ikke kunne vende den kedelige opklaringskurv.

»Samfundsøkonomisk er det fuldstændigt sindssygt, at vi tøffer rundt som parcelhusejere og boligejere og bruger tusindvis af kroner på at sikre vinduer og døre i vores hjem og har en dårligere livskvalitet, fordi man er bange for, der bliver indbrud. I stedet for bør man opklare nogle flere indbrud, så indbrudstyve forstår, at det ikke kan betale sig at være indbrudstyv og lave hælervarer, fordi opklaringsprocenten er for høj,« siger landsformanden.