Hundeejere har brudt loven i årevis: Først nu får de dette at vide

Staten har fundet ud af, at ejere af polarhunde ikke længere må spænde hunde foran en vogn og lufte dem i statsskovene. Det er sket, efter at hundeejere i årevis har gjort det i god tro og med det, de mener er tilladelse.

To Siberian Husky-hunde i fuldt firspring til et hundeløb. Der er rundt regnet 70 vognførere, der kører med hunde, i Danmark.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Russel Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har mange medlemmer af Dansk Polarhunde Klub kørt de danske skove tynde med slædehunde spændt for vogn uden at vide, at de formentligt har brudt loven.

Men hver eneste gang, de har luftet deres samojeder eller andre polarhunde for vogn i statsskovene, har de gjort det i god tro. Således har de haft de fornødne tilladelser fra Naturstyrelsen til at køre med hundene.

Sidste år blev styrelsen på baggrund af et svar fra Færdselsstyrelsen dog opmærksom på, at det faktisk ikke er tilladt at køre med hundevogne i statsskovene, hvor der også bliver kørt med motoriserede køretøjer.

Ifølge Færdselsstyrelsen gælder færdselsloven ikke hundetrukne køretøjer, og da loven også gælder på de større veje i skovene, er det ikke tilladt at køre med hundetrukne vogne på disse veje.

»Vi har hygget os med vores hunde«

Derfor bliver tilladelserne til at køre med hunde i statsskovene lige nu ikke fornyet, eller de bliver trukket tilbage af Naturstyrelsen, fortæller formand for Dansk Polarhunde Klub Marianne Schlüter.

Det betyder, at der ikke længere bliver kørt med polarhunde i Danmark nu, hvor temperaturerne begynder at falde, og uroen begynder at melde sig i hundene efter en lang og doven sommer.

Marianne Schlüter har det med egne ord »underligt med«, at hun selv og de øvrige medlemmer i klubben i årevis formentligt har brudt loven i god tro.

Marianne Schlüter, Dansk Polarhunde Klub

»Nu efter sommeren har hundene brug for at komme ud og brænde energi og kræfter af.«


Og noget, der ellers ikke har været et problem, er blevet et problem.

»Det er da en speciel situation at komme i. Vi har hygget os med vores hunde og fulgt regler og forskrifter. Vi er noget forundrede over den situation, Naturstyrelsen har bragt os i,« siger Marianne Schlüter.

I praksis kan det ikke lade sig gøre at køre med hundespand i private skove, da de ifølge reglerne skal spærres af, forklarer formanden.

Hundene må dog gerne blive luftet med vogn på mindre veje og stier i skove, lyder det fra Naturstyrelsen. Ifølge Marianne Schlüter er der dog ikke plads på de små veje til hundespand og slæde.

Så sporten er lukket i Danmark?

»Ja, og det har stor betydning for vores forening, for vores formål, vores sport, vores avl, det hele,« siger Marianne Schlüter.

På landsplan er der op mod 70 såkaldte vognførere, og formanden skønner, at alene på Sjælland er 15-20 tilladelser til at køre med hundevogn ikke blevet godkendt.

Foreningen tæller op mod 500 medlemmer, hvoraf nogle har over 20 polarhunde, som der de seneste ti år er registreret omkring 8.400 af herhjemme.

»Nu efter sommeren har hundene behov for at komme ud og brænde energi og kræfter af,« siger hun:

»Vi kan selvfølgelig cykle med vores hunde. Men har man 16 hunde i et spand, og skal man lufte dem to ad gangen 15-20 kilometer på cykel, ja, så er det ikke realistisk. Folk kører med vogn fire-fem gange om ugen.«

Hvad gør folk så, afliver dem?

»Nogle steder kan det blive et reelt problem,« vurderer Marianne Schlüter.

Naturstyrelsen er grundejer, ikke myndighed

Specialkonsulent i Naturstyrelsen Lars Bendix Poulsen oplyser, at styrelsen blev opmærksom på de gældende regler for hundetrukne vogne sidste år, i forbindelse med at styrelsen ville gøre det lettere at køre med hundevogne. Blandt andet ved at udlægge særlige ruter til dem, hvor der ikke skal søges om tilladelse, akkurat som der er anlagt spor til mountainbikes og lejrpladser.

Oplysningerne modtog Naturstyrelsen fra Færdselsstyrelsen. Lars Bendix Poulsen afviser, at Naturstyrelsen burde havde givet tilladelserne på et mere oplyst grundlag.

»Vi har givet tilladelserne som grundejere, ikke som myndighed. Vi har forholdt os til, om det generer andre brugere eller naturen,« siger han.

Specialkonsulenten henviser til, at det er førerens ansvar – i dette tilfælde af en hundevogn – at sikre, at kørsel i statsskov ikke strider mod færdselsloven.

»Hvis vi som grundejer siger ja til bilkørsel, forholder vi os ikke til, om føreren har kørekort, og om der er betalt ejerafgift,« siger Lars Bendix Poulsen.

Hundevognene har reflekser, bremser og lys, og Dansk Polarhunde Klub opfordrer Trafikstyrelsen til at dispensere fra færdselsloven, så der fortsat kan blive kørt med polarhunde i statsskovene.

Styrelsen oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at »det er ikke muligt at dispensere fra gældende lovgivning«, og at det, »hvis reglerne skal ændres, kræver et politisk flertal for at ændre færdselsloven«.

Dansk Folkepartis (DF) transportordfører, Kim Christiansen, kan ikke lade være med at undre sig over, at det nu ikke længere er muligt at køre med stort hundespand i skoven. Han kan sagtens forestille sig, at han vil tage sagen op med transportministeren.

»Det virker lidt idiotisk,« siger han:

»Det bør være noget, vi kan løse, vi har større problemer.«