Hunde skal finde gemte penge

Sporhunde fra Bagmandspolitiet skal hjælpe med at finde kriminelles skjulte penge frem igen.

Jagten går nu ind på de dømte, der har begået økonomisk kriminalitet og haft held til at stuve formuer af vejen for politi- og anklagemyndighedens nysgerrige blikke.

Bagmandspolitiet Statsadvokaturen for særlig økonomisk kriminalitet har netop fået oprettet en særlig arbejdsgruppe, som har til opgave at fravriste kriminelle udbyttet også efter udstået straf.

Fire mand samt en anklager, der leder gruppen, udgør denne særlige enhed. Indtil videre har sporingsgruppen et par sager, men den har netop skrevet ud til samtlige politikredse for at gøre opmærksom på, at man vil kunne assistere i eksempelvis sager om narkosmugling og menneskehandel, hvor der er en mistanke om særlig økonomisk kriminalitet, hvidvask eller andet, oplyser statsadvokat Jens Madsen, der er chef for Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet. Tanken er at man i samarbejde med kredsene nu laver en »most wanted«-liste af personer.

»Den ene gruppe, vi går efter, er dem, som har fået en straf og en konfiskationsdom, men hvor der ikke er nogen penge, og hvor vi har en fornemmelse af, at deres livsførelse ikke svarer til deres indkomst. Den anden er de straffesager som blandt andet narko, hvor vi mener, at der er en pengedel også og måske med internationale udløbere,« siger Jens Madsen.

Professor: Godt initiativ
Professor i erhvervsret og specialist i økonomisk kriminalitet Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet, roser initiativet:

»Det er godt, at der sker noget, og jeg tror også, at det er nødvendigt, for hidtil har det primært drejet sig om at få dem straffet,« siger han.

»Det er vel kun rimeligt, at politiet forsøger at finde frem til byttet, hvis retten er kommet frem til, at en person skal straffes og der er et bytte at komme efter,« fortsætter Lars Bo Langsted, der ikke kan se nogen betænkeligheder i at gå efter de løsladte tidligere økonomiske kriminelle.