Hun fortrak ikke en mine, da terroranklagerne blev fremført. Men tre lydbeskeder gav hende tårer i øjnene

En 23-årig kvinde er tiltalt for at have været en del af Islamisk Stat i Syrien. Men det var en helt anden udlægning, hun selv gav i retten mandag.

En 23-årig kvinde er tiltalt for terror. I Retten i Glostrup onsdag vidnede blandt andre kvindens mor og to, der tidligere er dømt for terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinden, der er anklaget for terror, gentager, at hun har »en rigtig dårlig hukommelse«.

»Har du så dårlig hukommelse, at du kan have glemt, du har været i Syrien?« spørger senioranklager Bo Bjerregaard.

»Nej,« svarer hun.

Ifølge anklagemyndigheden rejste kvinden som 18-årig fra Danmark til Tyrkiet og videre til Syrien for at tilslutte sig det brutale terrorregime Islamisk Stat i Syrien.

Det var en noget anden forklaring, den nu 23-årige kvinde fra Københavns Vestegn kom med i Retten i Glostrup mandag.

Kvinden afviser nemlig alle anklager. Hun hævder, at hun rejste til Tyrkiet for at være sammen med sin kæreste – hvis eksistens det ikke er lykkedes politiet at finde et eneste spor af.

Siddende på anklagebænken ligner den unge kvinde ikke just dét, mange måske vil forbinde med en IS-jihadist.

Hun er klædt i tætsiddende rød bluse og sort nederdel, der slutter et godt stykke over knæene. Det mørke hår hænger løst ned over skuldrene.

En noget anderledes fremtoning, end da hun i 2015 var til en såkaldt radikaliserings- og bekymringssamtale med to betjente. Det var hendes forældre, der havde kontaktet PET, fordi de var bekymrede for, at deres datter ville »rejse til Syrien og kæmpe«.

Dengang var hun klædt i niqab, der dækker det meste af krop og ansigt. Hun ville ikke give hånd til betjentene.

Men det var ikke på grund af hendes tro, siger hun i retten i dag. Det var hendes kæreste i Tyrkiet, der ikke ville acceptere, at hun gik utildækket rundt eller rørte en fremmed mands hånd.

Ikke et spor af kæresten

Før kvinden forlod Danmark, var hun »mindre end fem« muslim på en skala fra et til ti, fortæller hun.

Dengang boede hun i Gladsaxe hjemme hos sine forældre og læste enkeltfag på HF. Her gik hun i klasse med en person, som senere blev dømt for forsøg på at tilslutte sig Islamisk Stat – sammen med tiltaltes lillesøster.

Da den tiltalte kvinde i 2016 rejste til Tyrkiet, var det klassekammeraten, der betalte med sit dankort.

I retten forklarede den 23-årige kvinde mandag, at hun rejste til Tyrkiet for at være sammen med sin kæreste. En mand, hun havde skrevet og videochattet med på diverse sociale medier, siden hun var 15 eller 16 år, men ikke havde mødt i virkeligheden – og som hendes forældre ikke måtte kende til.

»Man har ikke bare en kæreste i vores kultur. Man rejser ikke bare alene,« sagde hun.

Ifølge kvinden havde hun i starten et fint liv med sin kæreste i en lille tyrkisk by. Men i løbet af få måneder ændrede han karakter. Han blev aggressiv, begyndte at drikke, og hun fik ikke lov at gå udenfor.

Derfor flygtede hun ifølge sin forklaring fra hans lejlighed og befandt sig efterfølgende forskellige steder i Tyrkiet og Egypten, indtil hun i marts 2019 blev pågrebet af tyrkiske myndigheder.

Hun kan dog ikke huske en adresse på nogen af de steder, hun skulle have boet. Og da hendes telefon blev taget af myndighederne i Tyrkiet, har hun heller ingen billeder fra den treårige periode.

På den 23-årige kvindes computer og på en backup af hendes telefon har politiet fundet søgninger på såkaldte »jihad nasheeds« – »den hellige krigs hymner« – kort over Syrien, billeder af niqab-klædte kvinder og børn med våben og IS-flag og tusindvis af sms- og chatbeskeder.

Men den påståede kæreste i Tyrkiet har politiet ikke kunnet finde nogen form for beskedudveksling med. Og blandt telefonens over 38.000 lagrede billeder var der heller ikke et eneste af ham.

Tre lydbeskeder fik tiltalte til at tørre sine øjne

Ligesom i torsdags, den første af seks retsdage, er den 23-årige kvinde opmærksom og fattet, mens hun afgiver forklaring.

Da anklageren gennemgår en række beskeder, anklagemyndigheden mener er blevet sendt mellem tiltalte og hendes lillesøster, er der meget, hun ikke kan genkende eller huske.

Kvinden har en meget dårlig hukommelse, forklarer hun flere gange.

»Jeg er inde, I kan ikke gøre mere,« læser anklager Bo Bjerregaard op fra beskederne.

»I kan ikke få mig tilbage, det eneste I får ud af det er, at kuffar kan spore mig.«

Adspurgt hvad kuffar betyder, svarer den tiltalte kvinde ganske kort:

»Vantro.«

Kvinden kan heller ikke forklare, hvorfor hendes telefon kort efter hendes afrejse har været på et trådløst netværk i Tyrkiet, der ifølge politiet tilhører en mand, de kender. Han fik nemlig seks år og fire måneders fængsel for terror i 2008, og er derudover fængslet in absentia – uden at være til stede – i den såkaldte dronesag.

»Jeg var i chok, da politiet sagde det,« lyder det fra den 23-årige kvinde.

Men da anklager Bo Bjerregaard afspiller tre lydfiler, som søsteren har sendt hende, må hun tørre øjnene med en serviet.

Dem kan hun godt huske.

De tre lydbeskeder er sendt 8. marts 2017. Det er samme dag, som lillesøsteren kørte sin forlovede og to andre til Københavns Lufthavn. Alle fire er siden blevet dømt for at have forsøgt at tilslutte sig Islamisk Stat.

»Nu er jeg alene i Danmark. Igen. Alle dem, jeg elsker, har forladt mig. Jeg har ikke nogen tilbage,« lyder det blandt andet.

»Jeg ved ikke, hvorfor min test altid er, at dem, jeg elsker, forlader mig. Først dig, nu min mand …«

Sendte billeder, fordi hun syntes de var pæne

I beskedkorrespondancen beder lillesøsteren flere gange storesøsteren om at skaffe hende »tazkiyah« – en slags personlig anbefaling fra et IS-medlem, man skulle bruge for at få adgang til Islamisk Stat i Syrien. Der refereres gentagne gange til en mand, der skulle hjælpe lillesøsteren »ind«.

Ifølge den tiltalte er det sted, lillesøsteren skal »ind« den lille by i Tyrkiet, hvor hun selv befandt sig. Manden, der skal hjælpe, er hendes daværende kærestes ven, forklarer hun.

Ifølge anklagemyndigheden er det en mand, som er udleveret til USA, anklaget for at have rekrutteret medlemmer til Islamisk Stat.

Anklager Bo Bjerregaard spørger også den 23-årige kvinde ind til tre billeder, hun har sendt til sin lillesøster.

De er lettere rystede og forestiller gråligt vand med betonrester i og nogle bygninger i horisonten. Ifølge politiet er de sandsynligvis taget i Raqqa-provinsen i Syrien, tidligere kendt som Islamisk Stats højborg.

Kvinden fortæller, at hun har fundet billederne på nettet og sendt dem til sin søster, fordi hun »syntes billederne var pæne«.

Der ventes dom i sagen 25. august, og kvinden risikerer mere end fire års fængsel.