Hun fik danskerne til at kende angst

Kendskabet til angst blandt børn er relativt nyt. Barbara Hoff Esbjørn grundlagde i 2007 »Center for Angst« og modtager mandag Uddannelses- og Forskningsministeriets »Forsknings­kommunikationspris« for sit pionerarbejde.

Barabara Hoff Esbjørn har altid været mest interesseret i de utilpassede børn. Som spejderleder kunne hun blandt andet fange deres opmærksomhed ved at lære dem at binde knob med fødderne. På billedet ses hun på spejdertur på Hven. Foto: Privat
Læs mere
Fold sammen

Det skal helst »bøvle og bakse« lidt for Barbara Hoff Esbjørn. Hun arbejder med angstplagede børn, og de lette sager tænder hende ikke rigtigt.

»Jeg elsker de børn, der har det rigtigt svært. Det er en fantastisk oplevelse at komme til at kende et barn og være med til at skubbe det i den rigtige retning. Dem kan vi virkelig gøre en forskel for,« siger Barbara Hoff Esbjørn fra »Center for Angst«.

Der er hun blevet leder, fordi hun altid har vidst, at hun skulle arbejde med børn. Og fordi hun havde et karaktersnit, der var højt nok til, at hun kunne læse psykologi i stedet for at blive pædagog. Og fordi hun efter at have afleveret sin ph.d. om ekstremt for tidligt fødte børn øjnede muligheden for en forskerstilling.

»Et professorat, det skal jeg da have. Det er typisk mig – så snart jeg ser en mulighed, griber jeg den. Det er noget med at gå efter det næste trin. Jeg jagter udfordringen. Det er ikke så meget udførelsen, men det at kunne lægge de lange planer, det er det allerfedeste.«

Siden 2007 har hendes overordnede mål været at udbrede kendskabet til angst blandt børn, og tirsdag modtager hun Uddannelses- og Forskningsministeriets »Forskningskommunikationspris«.

I forbindelse med sit professorat på Institut for Psykologi fik Barbara Hoff Esbjørn mulighed for at etablere en ny forskningsafdeling med fokus på angst blandt børn. En lidelse, der indtil for ganske nylig knapt var anerkendt som en rigtig diagnose.

»Derfor tænkte jeg »vi skal simpelthen slå så stort et brød op, at vi bliver nødt til at bygge en ny ovn for at bage det«. Det var konceptet.«

Den nye ovn blev »Center for Angst«, som hun grundlagde i 2007. Centerets formål er at uddanne psykologer, forældre og pædagoger i at håndtere og behandle angst blandt børn.

»I begyndelsen var holdningen ude i kommunerne, at de faktisk ikke rigtigt havde børn med angst,« fortæller Barbara Hoff Esbjørn.

Udenlandske undersøgelser tyder på, at 2,5-fem procent af børn og unge under 18 år er plaget af angst i så alvorlig grad, at de har brug for hjælp. Det svarer til et barn i hver eller hveranden skoleklasse, men i 2011 oplevede den regionale psykiatri kun 450 angsttilfælde blandt børn.

»Det handlede simpelthen om, at man ikke vidste, hvad man kiggede efter, og at man mere så angst som en bivirkning,« siger Barbara Hoff Esbjørn og tilføjer:

»Nu er vi nået dertil, hvor vi har fået øjnene op for, at fænomenet eksisterer, og at der er en værdi i at identificere de her børn.«

Drøm om national afdækning

Selv om Barbara Hoff Esbjørn er blandt de første til at specialisere sig i emnet og modtager Forskningsministeriets pris, fordi hendes arbejde »vidner om en klassisk ildsjæl i et felt, der åbenlyst kalder på viden og oplysning«, ser hun ikke sig selv som en pioner på området.

Dog drømmer hun om at stå for den første nationale afdækning af, hvor mange børn, der rent faktisk har angstsymptomer. Og på samme måde som det enkelte barns udvikling fascinerer hende, skulle afdækningen også måle den langsigtede effekt.

»Jeg bliver helt høj, når jeg holder en forelæsning og hører den ene skolelærer i forsamlingen sige til den anden, at »jeg troede egentlig ikke, jeg havde nogen børn med angst, men det er lige, som om de begynder at lyse op nu«. Det betyder så meget, at børnene bliver hjulpet, for ellers risikerer vi, at de ikke får en uddannelse, at de bliver socialt isoleret, og at de får depression som voksne. Og vi kan sagtens behandle dem.«

Forskellige typer af angst hos børn

Ifølge Barbara Hoff Esbjørn findes der forskellige typer af angst blandt børn, og de kan alle behandles.

Seperationsangst giver sig udtryk i en frygt for, hvad der vil ske, når barnet ikke er sammen med sine forældre. Barnet får ofte hovedpine eller kvalme, når det skal forlade hjemmet.

Generaliseret angst findes hos de børn, der konstant overvejer »hvad nu hvis«. Barnet har svært ved at holde op med at bekymre sig og kan have svært ved at falde i søvn om aftenen.

Social fobi rammer de børn, der er usædvanligt bange for sociale situationer, og selv om barnet kan være vellidt, vil det ofte blive socialt isoleret.

En specifik fobi kan være rettet mod hunde, mørke eller bestemte transportmidler. Barnet vil typisk reagere med gråd, hjerte­banken, sved eller vrede.