»Hun får et kick af, at det højst mulige er på spil – nemlig liv og død«

Selvhævdende og dominerende med en tendens til drama og selviscenesættelse. Sådan lød anklagerens beskrivelse af den drabstiltalte sygeplejerske, da han torsdag fremlagde sine afsluttende bemærkninger i retten i Nykøbing Falster.

Selvhævdende og dominerende med en tendens til drama og selviscenesættelse. Sådan lød anklagerens beskrivelse af den drabstiltalte sygeplejerske, da han torsdag fremlagde sine afsluttende bemærkninger i retten i Nykøbing Falster. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bizart skuespil, hvor tiltalte gjorde sig selv til hovedrolleindehaver og ikke kun patienter, men også hendes datter, tilstatister.

Sådan beskrev anklager Michael Boolsen sagen mod den drabstiltalte sygeplejerske, da han torsdag formiddag indtog talerstolen i Retten i Nykøbing Falster for at levere sin afsluttendeprocedure.

Sagen, der er blevet omtalt som en af de mest spektakulære retssager i nyere tid, nærmer sig sin afslutning.

Inden for de kommende uger skal der fældes en afgørelse om, hvorvidt den 31-årige sygeplejerske er skyldig i de tre manddrab og det drabsforsøg, hun er tiltalt for.

Siden retssagens begyndelse i marts har et hav af vidner afgivet forklaring, mens dommere og nævninge har forsøgt at finde hoved og hale i den opsigtsvækkende sag.

For selv om alt – ifølge anklagemyndigheden – »peger på, at tiltalte står bag den ulovlige og uprofessionelle injicering af monstrøse mængder af morfin og stesolid i patienterne«, er der ingen fældende beviser.

Mere end 50 mennesker var samlet i Retten i Nykøbing Falster torsdag formiddag.

Her redegjorde anklager Michael Boolsen for, hvorfor han og anklagemyndigheden ved Nykøbing Falsters Politi mener, at den 31-årige sygeplejerske er skyldig i samtlige anklager, der er rejst imod hende. Anklager, hun forsat nægter sig skyldig i.

»Jeg har hørt mange sige, at det er helt usandsynligt, at hun kan have begået disse drab, for det er helt usandsynligt, at sygeplejersker dræber patienter. Men tvivlen skal udspringe af sagens beviser, ikke af almene betragtninger,« fastslog Boolsen indledningsvist, da han tog plads i talerstolen.

Et urealistisk selvbillede

Imens han gennemgik de ni forhold, som sygeplejersken er tiltalt for, sad hun tavs på sin stol. Ved siden af hende sad hendes forsvarer Jørgen Lange.

Få gange sendte tiltalte blikke i retning mod sin kæreste og familie, dervar mødt op i salen, men ellers forholdt hun sig rolig og tavs.

»Såfremt hun er skyldig, hvad skulle så være motivet,« spurgte Michael Boolsen henvendt til nævningene, der flittigt skriblede ned, hvad der blev sagt.

Svaret, forklarede han, skal findes i den mentalerklæring, der er foretaget af tiltalte, og som har vist, at hun lider afpersonlighedsforstyrrelse.

En personlighedsstyrelse, der er kendetegnet ved »egocentricitet« og »vedvarende søgen efter spænding«.

»Tiltalte er stærkt selvhævdende og dominerende med en tendens til drama og selviscenesættelse,« forklarede Boolsen og læste en række af hendes karaktertræk op af erklæringen:

»Normalt begavet. Fremstår upåvirket af den alvorlige situation. Scorer højt på utroværdighedsskalaen. Har tegnet et urealistisk positivt billede af sig selv. Udviser lav grad af selvindsigt. Ikke sindssyg.«

Han pegede på, at tiltalte »er styret af, at hun vil være i centrum, og at hun får et kick af, at det højest mulige er på spil – nemlig liv og død – uden omtanke for, hvad det kan koste andre,« forklarede Boolsen.

»Jeg anfægter ikke, at tiltalte er en fagligt dygtig sygeplejerske. Men hun har anvendt sin faglige viden på en dybt perverteret måde, drevet af sin personlighedsforstyrrelse.«

Og det skal hun dømmes for, fastslog han.

Tvivlsom vidneforklaring

I et sidste forsøg på at overbevise dommere og nævninge om, at sygeplejersken med fuldt overlæg har forgiftet sine patienter med medicin i så høje doser, at de mistede livet, såede han afslutningsvist tvivl ved hendes vidneforklaring:

»Hele vejen igennem har tiltalte været dybt utroværdig og manipulerende, hvilket understøttes af mentalundersøgelsen. Hendes forklaringer er usammenhængende og er blevet ændret i forløbet, når det stod klart, at »nu gik den ikke længere«.«

Han understregede, at man derfor burdese bort fra tiltaltes egen forklaring, hvor hun har fremlagt sagen som en heksejagt.

På mandag har forsvarsadvokat Jørgen Lange til opgave at overbevise retten om, at sygeplejersken er uskyldig.