»Hun er virkelig et godt menneske, og det skal fandeme fejres«

Det var en vellidt dronning, der torsdag vinkede til sit folk fra vinduet, balkonen og kareten på sin fødselsdag. Tusinder af danskere, royalister og nysgerrige turister var mødt op med flag og lykønskninger.

Læs mere
Fold sammen

»Kom, vi er ved at have lidt travlt, hvis vi skal nå det.«

En strøm af målrettede mennesker med flag stikkende op af barnevogne, cykelstyr og tasker går ad Strøget i retningen af Amalienborg, hvor dronningen vil gå ud på balkonen om få minutter, når klokken slår 12.00.

Philip Andresen har presset en gul krone ned over hatten og holder sit flag i hånden sammen med hundesnoren, som han hiver lidt i for at få sin labrador på benene. Den 54-årige tømrer vil for alt i verden ikke komme for sent til fejringen.

»Det er vores dronning, og hun er det vigtigste for vores samfund. Så længe hun gør det så godt, som hun gør - og hun er virkelig dygtig - så skal hun have en fejring med på vejen,« siger han.

Philip Andresen har sågar har mødt regenten flere gange. I 1982 var han for eksempel på Grønland med Sirius-patruljen og fik en medalje og et klap på kinden, fortæller han.

»Jeg kender meget til hende, og hun er virkelig et godt menneske helt langt inderst inde, og det skal fandeme fejres,« griner han, før han haster mod slotspladsen.

Fejringen af fødselaren begyndte allerede torsdag morgen klokken ni, hvor majestæten blev vækket af kanonsalutter og morgensang fra familier og venner på Fredensborg Slot nær Esrum Sø i Nordsjælland.

Mens tusindvis af folk råbte tillykke og viftede med flag ved Amalienborg, valgte andre i stedet at sikre sig en god plads på karetruten.

Ved Storkespringvandet står Ingo Hvid og holder sit barnebarn i hånden, mens drengen balancerer på en skraldespand for bedre at kunne se.

Her har Hjemmeværnet også taget opstilling, og deres musikkorps spiller »Det er sommer, det er sol, og det er søndag« for folkemængden, der stimler sammen i rækker på begge sider af Strøget.

»Det er vigtigt at være med på sådan en dag,« konstaterer Ingo Hvid, der også kan berette om en gang, han mødte Dronningen personligt, da han fik et ridderkors efter 28 år i politik i Hillerød.

»Jeg fik en god snak med hende og oplevede det her store nærvær, som Dronningen har, når hun snakker med mennesker,« fortæller han. Han bliver dog afbrudt af sit barnebarn, der pludselig peger:

»Hey, nu kommer der nogle nye soldater!«

De blåklædte garderhusarer kommer ridende på deres festklædte heste, og bag de første rækker kommer kareten til syne. Den er lav og åben, så folk strækker sig og rækker iPhones i vejret for at få et billede af fødselaren. Dronningen sidder med Kronprinseparret og vinker storsmilede til de mange hujende mennesker.

En af dem er niårige Anna Reinhold Noer fra Solrød, der er heldig at få lidt mere end et glimt af Dronningen, før karaten passerer og kører videre mod Københavns Rådhus.

»Mig og min veninde fik øjenkontakt med hende, da vi stod helt forrest på første række,« fortæller hun bagefter.

»Det var ret fantastisk at se hende, synes jeg, for jeg har aldrig set hende før. Hun er sej,« tilføjer den niårige.