Hun bryder rammerne for, hvor mange stjerner en kvinde kan have på skuldrene

Hun er glad, taknemmelig og stolt. »Også på mit køns vegne,« siger Lone Træholt. Fredag blev hun efter en lang karriere i Forsvaret og som dansk udsending for både NATO og FN forfremmet til brigadegeneral.

Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Nogle vil måske kalde det en landvinding for danske kvinder og en milepæl for ligestillingen. For Lone Træholt er det først og fremmest en professionel bedrift baseret på hårdt arbejde. Som hun selv siger med nordjysk underspillethed, er det »ikke noget, man kommer sovende til.«

Lone Træholt blev fredag som den første kvinde i danmarkshistorien forfremmet til general, da hun tiltrådte stillingen som chef for Flyvevåbnets Taktisk Stab.

»I dag er en særlig dag også for mig. Det er værd at bemærke, at kvinder nu kan gå hele vejen i Forsvaret. Nu er der ikke poster eller grader, vi principielt ikke har bestridt, og så er der åbnet for, at flere forhåbentligt kan komme til. Men jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg – også på mit køns vegne – er stolt,« siger Lone Træholt.

Den 58-årige brigadegeneral har 38 års erfaring i Forsvaret, og de seneste fem år har hun været udstationeret i Tyskland som divisionschef for NATOs luftoperationscenter i Uedem.

Tidligere har hun blandt andet været udsendt for FN i det hårdt prøvede afrikanske land DR Congo.

Gennem sin karriere har Lone Træholt siden 1978 fra første parket kunnet følge den udvikling, som Forsvaret har været igennem, siden kvindelige soldater var noget, man så i lystspil med Dirch Passer i biografen.

Dengang kvindelige officerer kun havde adgang til en enkelt linje på officersuddannelsen og ikke måtte komme i direkte kamp. Til i dag hvor Lone Træholt bryder rammerne for, hvor mange stjerner man som kvinde kan have på skuldrene.

Ifølge en tidligere oberstkollega er det ikke overraskende, at netop Lone Træholt bliver den første kvindelige general. Chef for Flyvevåbnets Officerskole, oberst Hans Christian Enevold, beskriver hende som en engageret og god kollega, som kan lade bølgerne gå højt i faglige diskussioner, men også indgå kompromiser.

Og hun er »en af drengene«, når der skal evalueres med en pilsner efter en lang dag, og »hun er ikke blevet særbehandlet som kvinde,« siger Hans Christian Enevold:

»Hun har ikke forlangt det og ikke forventet det«.

»Vi skal kunne dø for hinanden«

Det mener Lone Træholt heller ikke selv.

»Jeg har ikke følt mig anderledes. Jeg har følt mig fuldt ud accepteret og respekteret for det, jeg kan, det, jeg gør, og de resultater, jeg har opnået,« siger hun:

»Som jeg oplevede det, var der i starten en usikkerhed og uvanthed med kvinder, men i løbet af få år tog det af. I min karriere i Forsvaret har jeg hverken været hæmmet af at være kvinde eller haft særlige fordele af det. Jeg har forsøgt at være en god soldat, en god kollega og en god chef, og det har jeg fået et passende med- og modspil til.«

Lone Træholt fremhæver i den forbindelse det, hun ser som en kerneværdi i Forsvaret og i Flyvevåbnet.

»Der er plads til alle mennesker. Stor og lille, tyk og tynd. Du bliver respekteret for det, du er, og det, du gør. Uanset hvor du kommer fra, hvilket køn, du har, eller hvilken farve, du har. Gør du et godt stykke arbejde, bliver du respekteret for det stykke arbejde. Og hvis man tænker lidt dybere over det, giver det faktisk god mening. For ultimativt skal vi jo gå i kamp sammen og dø for hinanden. Derfor er det altså vigtigt, at vi rekrutterer efter, hvad folk kan. For vi skal overleve på, at vores makker er god,« siger Lone Træholt.

Håber at kunne fastholde flere kvinder

Alligevel håber hun, at hendes eksempel vil få flere kvinder til at uddanne sig hos Forsvaret og blive der. Det er vigtigt ikke »at udelukke halvdelen af Danmarks befolkning, fordi de ikke har en tissemand.«

»Og det gør vi heller ikke i Forsvaret. Vi forsøger på mange måder at rekruttere kvinder, og det lykkes i et eller andet omfang. Men vi har lidt sværere ved at holde dem fast, og der håber jeg, at jeg kan være med til at tegne et billede af, at man som kvinde godt kan gøre en god karriere,« siger Lone Træholt.

Privat er Danmarks første kvindelige general gift og har en søn på 29 år. Hun er opvokset i den nordjyske by Løkken ved Vesterhavet, og i dag bor hun ved Limfjorden.

Hun har tidligere i sin karriere fløjet som pilot i Flyvevåbnet, men i dag holder hun sig i fritiden mest til landjorden og det våde element. Hun er både en passioneret dykker og golfspiller.