Hullet arkiv kan umuliggøre efterforskning

Papirer fra flere sager om mulige sexovergreb er forsvundet fra den katolske kirkes arkiver. Det kan gøre det så godt som umuligt at få undersøgt, om de anklagede præster er uskyldige eller ej.

Den katolske kirkes løfte om, at alle anklager mod dens præster skal frem i lyset og undersøges til bunds, kan blive svært at indfri. Der er nemlig forsvundet papirer fra kirkens såkaldt hemmelige arkiv, hvor sager med anklager mod præster er samlet.

Dokumenterne skulle blandt andet danne grundlag for undersøgelser af anklagerne.

Ifølge kirkens talsmand, Niels Engelbrecht, er »en hel del« papirer forsvundet under en flytning af arkivet, og det kan spænde ben for både politiet og den uvildige advokatundersøgelse, som i øjeblikket gennemgår 26 sager med anklager mod katolske præster.

»Det er klart, at hvis der er materiale, som er uigenkaldeligt væk, og som ikke kan genskabes, vil det være meget ærgerligt og ødelæggende for efterforskningen,« siger politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Politi, der koordinerer politiets efterforskning af sagerne.

Forældede sager

Politiet vil i denne uge melde ud, hvor mange sager, det kan efterforske. En del sager er sandsynligvis forældede og kan derfor ikke danne grundlag for en eventuel straffesag. Men i de sager, som politiet måtte ende med at efterforske, kan de manglende papirer blive et problem, vurderer Svend Foldager.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet mener, at både politi- og advokatundersøgelsen hæmmes kraftigt af de forsvundne arkiver:

»Hullerne i arkivet vil gøre undersøgelsen både vanskeligere og mindre troværdig end ønskeligt. I den sammenhæng kan det især have betydning, om der er tegn på, at materiale er forsvundet fra den enkelte sag. I så fald vil det være svært at frigøre sig fra en mistanke om, at nogen kan have forsøgt at slette kompromitterende spor,« siger han.

En ekspert i katolicisme påpeger også, at de forsvundne papirer kan rejse unødig mistanke om kirken:

»Det er meget uheldigt, og sådan noget får selvfølgelig tankerne til at løbe. Når der mangler dokumenter, der ser ud til at indeholde mindre flatterende oplysninger, er det i allerbedste fald noget rod. Det er klart, at jo flere dokumenter, der mangler, jo mere usikker bliver sådan en undersøgelse,« siger Peder Nørgaard-Højen, der er tidligere lektor ved Københavns Universitet.

Ikke i ond tro

Også formanden for den kritiske katolske reformbevægelse »VEOK«, Kaare Rübner Jørgensen, er chokeret:

»Man kan jo ligefrem spørge sig selv, om den undersøgelse er spild af tid nu,« siger han.

Kirkens talsmand, Niels Engelbrecht, siger, at papirer fra de ældre sager i arkivet kan være blevet smidt ud under flytningen, fordi de er blevet vurderet for gamle. Han afviser, at det er sket i ond tro, men erkender, at det ikke er heldigt for opklaringen af sagerne: »Det gør undersøgelsen vanskeligere. Det er vi meget kede af,« siger han.

Advokat Lars Kjeldsen, der skal lede den uvildige advokatundersøgelse af sagerne, ønsker ikke at kommentere det hullede arkiv.

Berlingske Tidende har talt med to katolikker, der har bedt om aktindsigt i arkivet i sager, hvor de har advaret kirken om mulige overgreb begået af præster. Men begge har fået at vide, at kirken ikke har kunnet finde alle papirer.