Huller i overvågning af danskerne

Et nyt storstilet overvågningsprojekt koster mange hundrede millioner kroner. Men fagfolk ryster på hovedet, for overvågningen er hullet som en si.

Den største overvågningsoperation af danskerne nogensinde begynder om 26 dage. Men trods investeringer i udstyr for flere hundrede mio. kr. vil overvågningen af al telefonsnak og Internet-brug være hullet som en si, advarer fagfolk.

»På moderne dansk er det en ommer men en dyr ommer. Lige så god idéen er, lige så ubrugelig bliver det i den nuværende form,« siger administrerende direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Fort Consult, Ulf Munkedal, der har været i IT-sikkerhedsbranchen i to årtier.

Undtagelserne er så mange og svarene fra Justitsministeriet så uklare, at flere ryster på hovedet. Samtlige hoteller og caféer skal nu overvåge samtaler og brug af Internet, fordi de i lovens forstand er »teleudbydere«.

Men populært sagt skal folk med en terrorist i maven blot flytte ind i en andelsboligforening, gå i skole eller benytte Internet-forbindelsen fra det lokale bibliotek. De steder er nemlig alle sammen undtaget den nye lov. Og selv om det personale, der skal behandle oplysningerne, skal sikkerhedsgodkendes på højeste niveau, er der ingen krav til, hvor og hvordan alle oplysningerne skal gemmes de kan lagres på en løs harddisk ude i baglokalet.

Telechef i TDC Mogens Ritsholm anslår, at der fremover vil være 15.000 registreringer for hver dansker om året. Overvågningen af fastnet- og mobiltelefoner, elektronisk post og Internet-besøg begynder 15. september og vil formentlig koste telebranchen omkring 200 mio. kr. at etablere og derefter 50-60 mio. kr. årligt at drive.

De Konservatives IT-ordfører, Per Ørum Jørgensen, er tilfreds trods kritikken.

»Måske er der lidt huller, men politiet og efterretningstjenesten bliver stadig dygtigere. Jeg er helt overbevist om, at dette vil få effekt.«

Det har ikke været muligt at få Politiets Efterretningstjeneste til at bedømme værdien af de mange data, der nu skal samles ind.