Hul i lovgivning truer udlejning af sommerhuse

Sommerhusudlejere risikerer store regninger, hvis lejere begynder at udnytte lovgivningen og trækker udlejerne i Huslejenævnet. Minister vil nu lave lovgivningen om.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Sommerhusudlejere risikerer at skulle betale mange penge tilbage til lejere på grund af et ukendt hul i lovgivningen, skriver Børsen.

Udlejning af sommerhuse er omfattet af lejeloven, og udlejeren kan derfor blive indbragt for Huslejenævnet. Det koster et gebyr på 140 kroner, og hvis lejeren vinder sagen, risikerer udlejer at skulle betale mange tusinde kroner tilbage.

Advokatfuldmægtig hos Ladegaard, Rasmussen og partnere, Rebekka Sommer Nielsen, har afdækket problemet i forbindelse med sin afhandling på jurastudiet ved Aarhus Universitet, og kaster nu lys over et ellers overset problem inden for lejeretten.

»Retsstillingen kan få store økonomiske konsekvenser for sommerhusejerne. Meget få er klar over det, men sommerhusudlejning er omfattet af lejeloven. Det kan få den betydning, at lejerne af et sommerhus kan indbringe en sag for huslejenævnet omkring lejens størrelse og kan ifølge lejelovgivningens regler forvente at få en stor del af lejen igen,« siger hun til avisen.

Historikken viser, at det det oftest ender med en økonomisk lussing til udlejer, når parterne mødes i Huslejenævnet.

90 procent af sagerne, som huslejenævnet i København behandler, ender med, at lejerne med at få ret i, at lejen er for høj i forhold til markedslejen og en prisnedsættelse bliver fastsat.

Interesseorganisationen Danske Sommerhusejere opfordrer nu politikerne og Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, til at kigge på sommerhusudlejernes forhold.

Direktør i Danske Sommerhusejere Carlos Villaro Lassen mener, at det er dybt problematisk for sommerhusejerne, hvis resultatet bliver, at lejerne nu begynder at trække udlejere i huslejenævnene.

»Det giver helt klart ikke mening, at det er muligt at sende husejerne i huslejenævnet for prisen på en uges udlejning. Det kan sætte husejere i en kedelig situation, hvis det her bliver et tema,« siger han.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) siger, at han vil ændre lovgivningen ved først kommende lejlighed.