Hukommelsen svigtede 20-årig terrortiltalt

En mand, som står tiltalt for at have assisteret Omar El-Hussein ved angrebet på Krudttønden og synagogen, kunne under retssagen mod ham ikke huske meget om, hvad han lavede i timerne før og efter terrorangrebene.

Retssagen mod fire mænd, som er tiltalt for at stå i ledtog med Omar el-Hussein, der dræbte to under terrorangrebene i København, blev indledt fredag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til sidst fik MR nok og harcelerede mod anklagerens »latterlige spørgsmål«.

Iført en stor Adidas-sweatshirt afbrød den 31-årige gentagne gange i løbet af fredagens retsmøde Sidsel Klixbüll, der er anklager i sagen mod de fire mænd, som står tiltalt for at have medvirket til Omar El-Husseins terrorangreb i København sidste år. MRs afbrydelser kom til trods for, at anklagerens spørgsmål ikke var rettet til ham.

Hovedpersonen på retssagens anden dag var nemlig den 20-årige LE, som står tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med at skaffe mordvåbnet, der blev brugt ved angrebet på Krudttønden, af vejen. Ved hjælp af videosekvenser fra området omkring Mjølnerparken kortlagde anklagemyndigheden fredag den 20-åriges færden i timerne efter det første terrorangreb.

Under retsmødet var LE iført en åbentstående skjorte og under den en sort T-shirt. Håret var sort og kortklippet, og bukserne lyse. Hele dagen sad han alene foran sagens tre dommere ved et skrivebord med albuen på bordet og hovedet hvilende i sin venstre hånd. Han svarede roligt og kort på Sidsel Klixbülls mange spørgsmål, men samtidig var der mange ting, han ikke kunne huske fra den dag i februar sidste år.

Eksempelvis huskede han ikke, at han og en af sagens øvrige tiltalte mødtes med en tredje person – ifølge anklagemyndigheden var der tale om Omar El-Hussein. De mødtes efter angrebet på Krudttønden på et område ud for Mjølnerparken, hvor BH modtog en aflang taske, som angiveligt indeholdt riflen, Omar El-Hussein brugte ved Krudttønden. En videosekvens viste de tre mænd begive sig mod et budkads tæt ved Bispebjerg S-togsstation med den aflange taske. Senere fandt politiet mordvåbnet samme sted.

LEs hukommelse svigtede også, da anklageren spurgte ind til en samtale mellem ham og de tiltalte MR og BH på netcafeen Powerplay. Her mødtes de tre kort efter angrebet på Krudttønden, og anklagemyndigheden viste flere optagelser af mændenes samtale i et af netcafeens baglokaler. På optagelserne ses LE, som med mange fagter taler med de to andre, der sidder i hver deres stol foran en computerskærm. Kort forinden ringede LE til BH, som efterfølgende gik ind på forskellige nyhedssider på computeren. Anklagemyndigheden fremhævede, at LE i videoen former sin hånd som en pistol. LE erklærede sig enig i, at håndtegnet lignede en pistol, men han kunne ikke huske, hvad samtalen på netcafeen handlede om.

Til gengæld huskede han, at han ved en tidligere afhøring havde fortalt politiet, at Omar El-Hussein, som LE kendte fra miljøet i og omkring Mjølnerparken, var blevet underlig, efter at han havde været i fængsel. Han erindrede også at have hørt rygter i Mjølnerparken om, at Omar El-Hussein ville »lave noget i stil med angrebet i Paris«.

Anklagemyndigheden nåede fredag ikke igennem den omfattende bevisføring mod LE, der genoptages mandag. På vej ud af retssalen passerede LE den 11 år ældre MR, som gav ham et klap på skulderen.