Huawei – ven eller fjende?

Den kinesiske telegigant er uønsket i Australien og USA, men velkommen i Danmark, hvor Huawei udbygger TDCs mobilnet.

Foto: Ole Spata/EPA. Telegiganten Huawei har slået konkurrenterne med billigere og tidsbesparende løsninger – men vel at mærke kun i lande, hvor det sydkinesiske foretagende har fået lov til at operere frit. Danmark for eksempel.
Læs mere
Fold sammen

BEIJING: Hvor ligger Huaweis loyalitet? Hos kunder og millioner af brugere verden over eller i Beijing hos Kinas Kommunistparti?

Beskyldninger om medvirken til cyberspionage og uhellige alliancer med den kinesiske stat har ikke stoppet firmaets globale vækst. Den kinesiske leverandør af informations- og kommunikationsteknologi ekspanderer i stor stil uden for Kinas grænser. Så godt som alle verdens største teleoperatører bruger i dag produkter udviklet af det kinesiske selskab.

Huawei har slået konkurrenterne med billigere og tidsbesparende løsninger – men vel at mærke kun i de lande, hvor det sydkinesiske foretagende har fået lov til at operere frit.

Australien og USA er to eksempler på nationer, der har valgt at sætte begrænsninger på, hvilke opgaver Huawei kan udføre. Et udvalg i den amerikanske kongres anbefalede i 2012, at landets myndigheder blokerer for opkøb, hvis Huawei skulle forsøge at overtage virksomheder i USA. Amerikanske erhvervsdrivende bør holde sig fra at gøre forretninger med Huawei, hvis de bekymrer sig om ophavsret, beskyttelse af brugernes informationer og nationens sikkerhed, advarede udvalgets formand. Tidligere chef for de amerikanske efterretningstjenester CIA og NSA, Michael Hayden, udtalte året efter, at Huawei spionerer på vegne af den kinesiske stat.

Danske ministre og kongelige kigger forbi

I Australien har regeringen valgt at fratage den kinesiske telegigant muligheden for at stå for etableringen af et nyt internetnetværk. Lignende restriktioner har kineserne ikke mødt i Danmark. Her skrev Huawei og TDC i 2013 under på en aftale til fire mia. kr. om udbygningen af det danske mobilnet.

Den danske regering har gentagne gange forsvaret Huaweis ret til at byde på kommercielle opgaver på lige fod med virksomheder fra andre lande. Flere danske ministre har under officielle besøg i Kina lagt vejen forbi Huawei for at møde selskabets ledelse og diskutere yderligere investeringsmuligheder i Danmark. Da Dronningen sidste år rejste til Kina på statsbesøg, var Huawei ligeledes på programmet.

De seneste år har Huawei forsøgt at komme de mange anklager og beskyldninger til livs med en mere åben og proaktiv kommunikationsstrategi. Firmaets landechefer udtaler sig ofte i pressen, og udenlandske talspersoner har fået til opgave at skabe en mere international profil. Derimod hører det til sjældenhederne, at selskabets kontroversielle ejer, Ren Zhengfei, viser sig offentligt. Han etablerede Huawei med en startkapital på omkring 23.000 kr. tilbage i 1987. At han er kontroversiel, skyldes årene inden, hvor han arbejdede i en ingeniørenhed i Folkets Befrielseshær.

Ren Zhengfei er kendt for at holde sig i baggrunden, og derfor vakte det opsigt, da han tog ordet på årets Economic Forum i Davos i januar. Her forklarede han, at hans karriere i hæren var lidt af et tilfælde og mest handlede om økonomiske muligheder.

»De havde brug for hvem som helst med en universitetsuddannelse. Det var virkelig hårdt, men det var godt, jeg gjorde det,« udtalte han. Fra talerstolen afviste han, at Huawei på noget tidspunkt er blevet bedt om at spionere af den kinesiske regering.

»Vi er en kinesisk virksomhed, vi går bestemt ind for Kinas Kommunistparti, vi elsker vores land, men når det er sagt, vil vi bestemt ikke kompromittere lande eller regeringers interesser. Vi følger love og regulativer i de lande, vi gør forretning,« forklarede Ren Zhengfei.