HPV-piger får nej til erstatning

Patienterstatningen afviser krav fra flere hundrede piger, fordi deres gener ikke har sammenhæng med vaccinen. Flere har fået erstatning for skader og dødsfald efter kiks i 1813-akuttelefonen.

Et stort antal piger har fået nej til erstatning for gener efter HPV-vaccinationen Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen sammenhæng mellem den omstridte HPV-vaccine og de bivirkninger, som hundredevis af piger klager over - og derfor skal de heller ikke have erstatning.

Det er vurderingen i Patienterstatningen, som håndterer sager vedrørende erstatning for dårlig behandling.

Her har man modtaget i alt 257 anmeldelser fra piger, som kræver erstatning for de gener, som de mener, de har fået i kølvandet på HPV-vaccinen, herunder hovedpine, voldsom træthed, svimmelhed, koncentrationsbesvær, følelsesforstyrrelser, kvalme, ondt i maven og besvimelse.

Men stort set alle anmeldelser afvises, fremgår det af en årsrapport fra Patienterstatningen.

»Vi følger hermed de danske og internationale myndigheders udmeldinger om, at der ikke er dokumentation for, at der er sammenhæng mellem vaccinen og de anmeldte bivirkninger,« siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen.

Af de 257 anmeldelser er 205 sager blevet afvist. Kun i tre tilfælde har man anerkendt og tilkendt erstatning i tilknytning til bivirkninger i forbindelse med HPV-vaccinen.

Men hér understreges det, at bivirkningerne ikke relaterer sig specifikt til HPV-vaccinationen, men skyldes skader, som i sjældne tilfælde kan opstå i forbindelse med de fleste typer vaccination, f.eks Guillain-Barré syndrom, som er en slags nervebetændelse.

De resterende anmeldelser er endnu ikke blevet behandlet.

Til gengæld gives der i vid udstrækning erstatning til børn, som har oplevet bvirkninger efter Di-Te-Ki-Pol-Hib vaccinationen, der skal beskytte dem mod blandt andet kighoste og polio. Hér har Patientforsikringen anerkendt 403 sager og tilkendt tæt på 10 mio. kr. i erstatning til børn, der har udviklet kontaktallergi og/eller kløende knudedannelse i huden, såkaldte granulomer, efter at være blevet vaccineret.

Patienterstatningen har også nu tildelt de første erstatninger i sager vedrørende de to akut-telefoner, som er indført i Region Sjælland og i Region Hovedstaden, hvor akut syge skal ringe til den omstridte 1813-ordning for at få at vide, hvad de skal gøre og få grønt til lys til evt. at tage på skadestuen.

Hér er der ifølge årsrapporten givet erstatning i seks sager til patienter, som har oplevet forsinket diagnostik og behandling. Fem af sagerne vedrører 1813-ordningen i Region Hovedstaden, som har problemer med meget lange ventetider på at komme igennem på telefonen, mens én sag stammer fra Region Sjælland.

I tre af sagerne er der tale om dødsfald, to fra Region Hovedstaden og én fra Region Sjælland.

I de tre øvrige regioner håndteres indsatsen af vagtlæge-systemet, og hér er der tilkendt erstatning i 40 sager, hvoraf fem handlede om dødsfald, som kædes sammen med fejl i denne del af sundhedsvæsenet.