HPV: Kvinder uden vaccine fravælger screening

Et nyt studie peger på et problem: Kvinder, der er ikke er vaccinerede mod HPV, er mere tilbøjelige til også at fravælge at blive screenet for livmoderhalskræft end kvinder, der er vaccinerede.

En del kvinder, som har fravalgt at blive vaccineret mod HPV, har nemlig heller ikke planer om at gå til lægen for at blive screenet for livmoderhalskræft, viser et nyt studie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden vil en gruppe kvinder i Danmark sandsynligvis være langt mere udsatte for at få livmoderhalskræft end andre.

En del kvinder, som har fravalgt at blive vaccineret mod HPV, har nemlig heller ikke planer om at gå til lægen for at blive screenet for livmoderhalskræft, viser et nyt studie.

Paradoksalt nok er der en større andel af de vaccinerede kvinder, som forventer at tage imod tilbuddet om at blive screenet.

»Det er ret bekymrende. Vi har to gratis sundhedstilbud: En vaccination og et screeningsprogram. Og så viser det sig, at det er de samme kvinder, der tager imod begge tilbud,« siger Mie Sara Hestbech, der er ph.d. på Københavns Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis til Videnskab.dk.

Mie Sara Hestbech og kolleger har lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt 949 kvinder født mellem 1993 og 1995. Kvinderne var de første, der fik tilbudt en gratis HPV-vaccine, da den blev en del af det danske børnevaccinationsprogram i 2008.

698 af de kvinder, der deltog i undersøgelsen, har fået vaccinen. De resterende 251 har fravalgt den.

Kvinderne blev spurgt, om de forventer at tage imod en invitation om at blive screenet for livmoderhalskræft, som bliver sendt ud til alle danske kvinder, når de er fyldt 23 år.Flest blandt de vaccinerede kvinder har tænkt sig at tage imod tilbuddet, viste det sig:

87,1 procent af de HPV-vaccinerede svarede, at de forventer også at blive screenet. Kun 72 procent af de ikke-vaccinerede svarede, at de har planer om at tage imod tilbuddet

»Resultatet tyder på, at de forebyggelsestilbud, vi giver, rammer skævt. Det giver ulighed i sundhed, at det er de samme, der tager imod begge tilbud,« siger Mie Sara Hestbech.

Uligheden kan være et tegn på, at myndighederne har et problem med at nå bredt ud med deres oplysning, mener Jesper Bo Nielsen, der er professor og leder af Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

»Hvis nogle både vælger vaccine og screening fra, efter at de er blevet informeret og har forstået konsekvenserne af det valg, de træffer, så må vi acceptere deres valg, for det er jo bare et tilbud, vi giver,« siger Jesper Bo Nielsen.

»Men hvis nogle grupper i samfundet vælger forebyggelsestilbud fra, fordi vi som myndigheder ikke er gode nok til at få formidlet, hvad det går ud på, så har vi en udfordring,« fortsætter han ifølge Videnskab.dk.