Hovedstadskommune har næsten halveret andelen af overvægtige børn: »Børnene får en værktøjskasse til at håndtere deres følelser«

Overvægtige børn er de seneste år blevet tilbudt mindfulnesskurser i Gladsaxe Kommune. Fokus på børnenes mentale sundhed har ifølge kommunen næsten halveret andelen af overvægtige børn.

I dag er 15 procent af eleverne fra 0. til 9. klasse i Gladsaxe Kommune overvægtige, mens det i 2007 var 26 procent. Modelfoto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Andelen af overvægtige børn var for nogle år siden højere i Gladsaxe Kommune end i resten af landet. Men det har ændret sig.

Siden 2006 er andelen af overvægtige børn i indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen i Gladsaxe Kommune faldet med 42 procent i gennemsnit frem mod 2019, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Faldet har betydet, at det nu er 15 procent af eleverne fra 0. til 9. klasse, der er overvægtige, mens det ifølge Sundhedsstyrelsen på landsplan er 16 procent.

At det er lykkedes for Gladsaxe Kommune at komme under landsgennemsnittet, skyldes blandt andet, at alle folkeskoleelever med overvægt siden 2014 har fået tilbudt mindfulnesskurser, siger Eva Falk, der er souschef i Gladsaxe Kommunes sundhedspleje.

Eva Falk, souschef i Gladsaxe Kommunes sundhedspleje

»Vores tanke har hele tiden været, at børnene skal hjælpes til at få et godt forhold til deres krop.«


Det er nemlig »lige så vigtigt at tælle følelser som kalorier, når børn skal tabe sig«.

»Vores tanke har hele tiden været, at børnene skal hjælpes til at få et godt forhold til deres krop. Hvis man har udfordringer med at spise, uanset om man er overvægtig eller undervægtig, så handler det grundlæggende om mental sundhed. Børnene skal få en tro på, at de er gode, og at de kan noget. Det handler om at give dem selvværd og troen på sig selv, og det har virkelig givet pote,« fortæller Eva Falk i kommunens pressemeddelelse.

Der er på kurserne fokus på mentale udfordringer, som kan være årsag til overvægt. Det kan være udfordringer som stress, lavt selvværd, sorg og ensomhed.

»Børnene får en værktøjskasse til at håndtere deres følelser, når de er kede af det eller helt fyldt op af krav, stress eller tankemylder. På holdene skaber vi et frirum, hvor børnene får plads til at udvikle sig, og det gør, at børnene får styrket deres mentale trivsel, så de kan mestre hverdagen på en ny måde. Vi har et stort fokus på børnenes vejrtrækning, som øger koncentrationsevnen og selvværdet, og det har en positiv påvirkning på flere områder, blandt andet vægttab,« siger kursets forebyggelses- og trivselscoach, Heidie Graversen, i pressemeddelelsen.