Hovedstadens akutlæger skal redde liv med frysetørret blod

Fra 1. maj vil akutlæger i Region Hovedstaden have frysetørret blod med i bilen, så de kan give blod på stedet

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et større samarbejde mellem Blodbanken, hospitaler og læger betyder, at akutlægebiler i Region Hovedstaden fra 1. maj kan give blod direkte på skadestedet.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

»Det kommer til at forbedre patienternes tidlige overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet,« skriver overlæge Jakob Stensballe, der til daglig er traumeleder på Rigshospitalet, i meddelelsen.

At der nu kan gives blod direkte på stedet er et resultat af en ny teknik, hvor blodplasma bliver frysetørret.

Frysetørring trækker al vand ud af en væske, der så kan gendannes ved at tilføre nyt vand.

Når der kan tages blod med ud på stedet, så kan patienter med alvorlige blødninger i langt højere grad behandles effektivt.

»Som akutlæge kan jeg kun glæde mig over, at vi med dette tiltag nu har fået endnu et skarpt skyts i kampen for at redde liv på vejene.«

»Der er ingen tvivl om, at frysetørret plasma er kommet for at blive, som et stærkt supplement til de mange avancerede behandlinger, der i forvejen kan tilbydes allerede på skadestedet,« skriver overlæge Henrik Alstrøm, der arbejder ved Akutberedskabet, i meddelelsen.

Lægeambulancerne har allerede haft små blodbanker installeret, men med frysetørring er der nu plads til at have det samme i akutlægebilerne.

Region Hovedstadens akutlægebiler er organiseret under Akutberedskabet.

Det har baser i Københavns Centrum, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød, Herlev Hospital og Bornholms Hospital og har tilsammen cirka 20.000 missioner om året til akut syge og tilskadekomne borgere.

Region Hovedstaden har seks akutlægebiler.