Hovedstaden reducerer vaccinekapacitet

Region Hovedstaden skærer 90.000 ugentlige tider af sin vaccinationskapacitet. Det sker på baggrund af et faldende behov.

I Region Hovedstaden er 72 procent af de inviterede til revaccination blevet vaccineret eller har booket tid hertil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i februar, i uge syv, forsvinder en stor del af vaccinationstiderne i Region Hovedstaden.

Det sker ifølge en orientering fra administrationen til politikerne i regionen på baggrund af et aftagende behov for vaccination.

På nuværende tidspunkt er kapaciteten 120.000 ugentlige vaccinationer. Fra uge syv falder den til 30.000. Derudover forsvinder muligheden for vaccination ved de private aktører, Practio og Copenhagen Medical.

Den fastsatte kapacitet er baseret på baggrund af Sundhedsstyrelsens forventninger samt regionens erfaringer på området, fremgår det af orienteringen. Det er dog muligt at opskalere, såfremt behovet opstår.

Derudover vælger regionen fra søndag at lukke vaccinationscenteret i Øksnehallen samt senere også centeret i Valby og på Hovedbanegården.

»På Regionsgården prøver de hele tiden at holde styr på, hvor mange der vaccineres og testes, og så prøver man at rette til, så man ikke kører med overflødig kapacitet. Til gengæld skal man så også sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet, fordi vi jo alle sammen gerne vil have, at flest muligt bliver vaccineret,« siger Leila Lindén (S), der er medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden samt næstformand i sundhedsudvalget. Hun tilføjer:

»Det er også rigtig dyrt. Vi skal selvfølgelig teste og vaccinere, men der skal ikke være spild.«

Blandt andet Alzheimerforeningen, flere politikere i Folketinget og en række eksperter har foreslået et fjerde stik til plejehjemsbeboere i et håb om, at dette vil kunne yde bedre beskyttelse i en situation med enorme smittetal.

Sundhedsstyrelsen har dog vurderet, at de omtalte grupper for nuværende er godt beskyttede mod alvorligt forløb af covid-19 efter tredje stik.

I fredags besluttede regeringen at nedskalere hurtigtestkapaciteten. Denne blev reduceret fra 500.000 til 200.000 test om dagen over hele landet, oplyser Sundhedsministeriet.

I skrivende stund er 80 procent af befolkningen færdigvaccineret, mens næsten 60 procent har fået tredje stik, ifølge SSI.