Hovedstaden fastholder: Vi får en kræftkanon

Selv om et internationalt eksperthold har udpeget Aarhus som lokalitet for et nyt kræftcenter, insisterer Region Hovedstaden på at indkøbe en kræftstrålekanon til Rigshospitalet.

Arkivfoto af strålekanon på Aalborg Sygehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Skejby for næsen af Rigshospitalet er blevet udpeget til at huse et nyt kræftcenter for partikelterapi, som begge hospitaler havde lagt billet ind på, så får Region Hovedstaden fortsat en kræftstrålekanon, der kan give patienterne en bedre behandling.

Det fastslår regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S), der ikke forstår, hvorfor man vil placere centret i Aarhus.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad det er, de har gang i, men jeg ved, at vi i Region Hovedstaden og på Rigshospitalet har koncentreret os om behandling af patienterne, og vi har ikke villet vente, siger hun.

Vibeke Storm Rasmussen understreger, at Region Hovedstaden i sit budget har gjort plads til indkøb af en kræftkanon til en værdi af 300 millioner kroner. Det kommende kræftcenter i Skejby, der ventes at stå klar i 2017, kommer ifølge Region Midtjylland til at koste 770 millioner kroner.

- Nu er der kommet et nyt til 300 millioner kroner. Det har vi sat ind i vores budget, og det agter vi at realisere så hurtigt, som vi kan, for det her handler om patienter, der dør fra den ene dag til den anden, siger Vibeke Storm Rasmussen.

Hun mener, at placeringen af et nyt kræftcenter i Aarhus har karakter af »egnsstøtte«.

- Det må handle mere om Aarhus end behandling, lyder det fra formanden i Region Hovedstaden.

Vibeke Storm Rasmussen kan ikke på stående fod sige, hvornår man regner med at have en kræftkanon på plads i hovedstaden.

- Så hurtigt som vi overhovedet kan realisere det. Vi er i gang med at uddanne vores folk til at bruge den, siger hun.

Sundhedsministeriet beskriver partikelterapi som en lovende kræftbehandling, der især kan komme kræftramte børn og voksne med kræft i hoved- og halsregionen til gode.

I forhold til konventionel strålebehandling er der desuden en mindre risiko for skader på raskt væv og organer.

Det internationale ekspertpanel, som har peget på Skejby, vurderer, at 1.200-1.800 patienter om året potentielt vil kunne få gavn af partikelterapi.