Hovedpinepiller kan give dig... hovedpine

Tager man hovedpinepiller i mere end 14 dage om måneden, er der høj risiko for, at pillerne i sig selv giver hovedpine.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 100.000 danskere er endt i en ond cirkel. De har invaliderende og daglige hovedpiner, som kommer, fordi de spiser for mange hovedpinepiller.

Med et langt ord kaldes lidelsen medicinoverforbrugshovedpine, oplyser Rigmor Højland Jensen, professor på Dansk Hovedpinecenter.

- Hvis du har kronisk hovedpine mere end halvdelen af måneden og tager medicin mod hovedpine mere end 15 dage per måned i over tre måneder, er du i højrisiko for at have udviklet en overforbrugshovedpine, siger hun.

Det gælder også, hvis du tager migrænemedicin mere end ni dage per måned.

Overforbruget opstår ofte, hvis man oplever, at den smertestillende medicin ikke har samme effekt som før, og derfor øger man sit forbrug.

Ifølge Gitte Handberg, overlæge ved Smertecenter Syd, må man maksimalt tage otte smertestillende piller om måneden for at undgå et overforbrug.

- Paracetamol er oplagt at bruge til forbigående smerter som en tandbyld eller et hold i ryggen. Problemet opstår, når man bliver ved og ved og ved, siger Gitte Handberg.

Dansk Hovedpinecenter sætter ikke tal på, hvor mange piller man må tage.

- Det vigtigste er at give hjernen og smertesystemet nogle fridage fra pillerne. Derfor skal man ikke tage piller mere end 14 dage om måneden, siger Rigmor Højland Jensen.

For at holde styr på sit forbrug, kan det være godt at skrive ned, hvor mange piller man tager i løbet af en måned.

For at undgå et overforbrug skal man undgå at tage piller som den første løsning, især hvis man lider af spændingshovedpine.

- Prøv at hvile dig, drik rigeligt med vand, gå en tur og få noget frisk luft. Lad være med at tage medicin per automatik, siger Rigmor Højland Jensen.

Hun oplever også, at patienter tager smertestillende medicin forebyggende.

- De, der i forvejen har et overforbrug, kan have tendens til at tage et par piller fra morgenstunden, fordi man tænker, at smerterne kunne komme senere. Det er et skråplan, siger Rigmor Højland Jensen.

Fakta: Kom ud af overforbruget

- Hvis du har en medicinoverforbrugshovedpine, skal du stoppe brat med al smertestillende medicin i to måneder for at slippe af med den.

- I de første uger kan du opleve forbigående symptomer som svær hovedpine, kvalme, hjertebanken, nervøsitet, lavt blodtryk og søvnbesvær.

- Herefter vil du typisk opleve, at hovedpinen aftager, og dine hovedpinesmerter kan derfor igen lindres med de anbefalede doser smertestillende medicin.

- Hvis du føler, du ikke kan undvære pillerne, kan du kontakte din læge og få hjælp til at trappe ned.

Kilde: Dansk Hovedpinecenter

/ritzau/FOKUS