»Hovedpinen bliver måske ved«

Fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen sender sin nytårshilsen til danskerne - især dem i provinsen.

Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvad er det mon for et år, vi netop er trådt ind i? Og hvor lang tid bliver hovepinen ved?

Hovedpinen kan ifølge sociolog og fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, Birthe Linddal Hansen, godt risikere at fortsætte længe, hvis vi ikke passer på:

»Jeg er bange for at stress-problematikken kan blive endnu værre i 2007. Derfor vil jeg opfordre danskerne til at lære at prioritere. Vi kan ikke kan nå det hele - i stedet må vi øve os på at gøre det halve helt i stedet for at gøre det hele halvt«, siger Birthe Linddal Hansen.

Noget andet, der ifølge fremtidsforskeren kommer til at fylde meget på dagsordenen i 2007, er strukturreformen.

»Det er især folk i de små samfund i provinsen, der vågner op til en stor omvæltning. De vågner op til et år, der med stor sandsynlighed vil forandre deres liv væsentligt. På grund af kommunesammenlægningerne er der pludselig blevet længere til alting, og vi risikerer, at det bliver året, hvor mange små skoler, købmænd og foreninger vil lukke. Og flere mennesker vil komme til at pendle mere og længere«, siger Birthe Linddal Hansen.

Til gengæld kan de danskere med ressourcer - økonomisk eller uddannelsesmæssigt - se frem til endnu et år med økonomisk vækst og optimisme, forudser fremtidsforskeren.

»Og så tror jeg, at debatten om manglen på arbejdskraft i forhold til ansættelse af udlændinge vil blomstre op. Der vil komme et behov for en løsning«, siger hun.