Hov, jeg ville ikke redde regnskoven!

Velgørenhedsknappen på flaskeautomaterne i Fakta og SuperBrugsen har været en stor succes. Alligevel får de velgørende organisationer hver uge klager fra kunder, der vil have deres pant tilbage.

Flaskeautomat i Super Brugsen i Borgergade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe B¿je Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er det tømmermændene og trætheden, der gjorde, at hr. Henriksen efter gårsdagens havefest kom til at trykke på den forkerte knap på flaskeautomaten. Den gule knap med det hvide hjertesymbol, der donerer hans pant til Red Barnet og WWF Verdensnaturfonden frem for til hans egne indkøb. Måske havde han bare fortrudt.

Argumenterne er forskellige, men i løbet af årets første 27 uger har lidt over 130 personer sendt deres boner til Verdensnaturfonden og bedt om at få deres penge tilbage.

»Langt fra alle begrunder deres fejl. De, der gør, skriver, at de har taget fejl. Enten har de været uopmærksomme, eller også mener de ikke, skiltningen har været god nok. Mange begrunder det med, at de er ældre og svagtseende,« fortæller Guri Kærulf Frandsen, som er pressechef for Verdensnaturfonden, der administrerer klagerne.

Og så er der også dem, der har været udsat for Robin Hoodske drengestreger.

»Vi oplevede i starten nogle drengestreger, hvor nogen, i flere butikker, byttede om på klistermærkerne på knapperne. Så når man troede, man trykkede for at få sine penge, gik de til velgørenhed. Det er selvfølgelig ikke hensigten, men en meget sød tanke,« siger Guri Kærulf Frandsen.

Seks kroner, tak

De fleste tilbagebetalinger har i 2010 ligget på mellem 20 og 100 kroner. Den største tilbagebetaling lyder på 514 kroner plus porto, mens den mindste tilbagebetaling var seks kroner plus porto.

»Vi kan godt forstå, hvis man ikke har så mange penge, at man ikke har råd til at bruge pengene på velgørenhed. Men seks kroner, det er måske lige i underkanten,« siger Guri Kærulf Frandsen, der samtidig fortæller, at københavnerne og århusianerne er mest gavmilde, når det kommer til både antallet og størrelsen af donationer.

Det velgørende tryk kommer hele 2010 og 2011 Red Barnet og Verdensnaturfonden til gode. Tidligere er donationerne gået til UNICEF og Folkekirkens Nødhjælp.

Tilbagebetalingerne fylder kun en brøkdel i det samlede godgørende regnskab. Fra 2007 til 2009 har velgørenhedsknappen, der findes på flaskeautomaterne i Kvickly, SuperBrugsen, DagliBrugsen, Fakta og Irma, sammenlagt indbragt de velgørende organisationer over ni millioner kroner.

Antallet af klager over Velgørenhedsknappen er kraftigt reduceret siden opstarten i 2007. Det skyldes blandt andet, at man siden har valgt, at man nu skal bekræfte sin donation ved et ekstra tryk på knappen.