Hoteller og restauranter skriger på arbejdskraft, men der er et problem: Folk vil hellere være podere, lyder det fra branchen

I mindst et årti har den akutte mangel på arbejdskraft for restauranter og hoteller ikke været højere. To restauranter samt Dansk Erhverv skeler til særlig en type coronajob, som værende mere attraktivt.

Henover sommeren har blandt andet servicebranchen meldt om stor mangel på hænder. Nu viser nye tal, at udfordringerne på arbejdsmarkedet er større end i mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et samfund, der er mere åbent end det har været længe, burde vejen mod normaltilstande være banet for hoteller og restauranter.

Men der er et problem.

Skønt det begynder at lysne med flere bookinger, og et efterår med pæne udsigter til konferencer og rejser, har restauranter og hoteller en akut mangel på arbejdskraft.

»Det er ret voldsomme tal,« siger Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Tallene, han taler om, kom tirsdag fra Danmarks Statistik. De viste, at 31 procent af hotellerne i juni har oplevet produktionsbegrænsning som følge af mangel på arbejdskraft. For restauranterne er det 41 procent, og det er de højeste tal i minimum 10 år.

»Det var ventet, at der ville ske en stigning i efterspørgslen af arbejdskraft i takt med, at samfundet lukker op, men det var ikke forventet, at det ville komme så hurtigt, og at det ville gå så stærkt. Det er nærmest en eksplosiv stigning i en sådan grad, at det bliver omtalt som noget, vi skal meget langt tilbage i tiden for at se,« siger Peter Halkjær.

Søren Faerber, administrerende direktør i hotelvirksomheden Scandic fortæller, at branchen har været sårbar længe, men denne udfordring rammer ekstra hårdt.

»Det er definitivt et stort problem for os. Vi oplever, at det er rigtig svært at finde den faglærte arbejdskraft som kokke og tjenere. Der burde være masser af arbejdskraft at tage af, men det er der ikke,« siger han.

Dét billede tegner sig også for Café Vivaldi, der har 19 restauranter på landsplan, hvoraf fem ligger i København. Det fortæller Kenn Righolt, direktør for Café Vivaldi.

»Det gør det sværere at drive virksomhed. Vi står akut og mangler medarbejdere,« siger han.

Kan ikke konkurrere med corona-testere

Scandic har haft flere fyringsrunder under epidemien. I januar-februar sidste år havde virksomheden 2.000 lønsedler, og direktør Søren Faerber mener, at de var svundet til 900, da de havde færrest. En vis andel af dem var dog løst tilknyttede, og i øjeblikket har Scandic cirka 45 ledige stillinger, men de kommer til at mangle mange flere til efteråret.

Café Vivaldi har ikke fyret under epidemien, oplyser virksomhedens direktør, men mange er selv stoppet, og nu mangler de 50 til 75 fuldtid, og med deltid overstiger behovet 100 medarbejdere.

Manglen på medarbejdere er akut, fortæller Kenn Righolt, direktør hos Café Vivaldi, og det gør det svært at drive virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Så hvor er medarbejderne forsvundet hen?

Dansk Erhverv, Scandic og Café Vivaldi skeler alle tre til særligt én ny type job: corona-testpersonalet.

»Dem, der typisk søger ind hos os i højsæsonen, er tit unge mennesker, der befinder sig mellem uddannelser, og den målgruppe svarer til målgruppen, som får job som poder,« siger Kenn Righolt.

Det er også Søren Faerbers klare indtryk, at mange har forladt branchen til fordel for poderjobs.

Hvorfra ved du, at folk hellere vil være podere?

»Det er, hvad jeg hører, når jeg taler med andre i branchen. Vi kan ikke konkurrere med lønningerne, som poderne får,« siger han.

Ufaglærte tjenere får omkring 127 kroner i timeløn, men et job som poder kan give omkring 170 kroner i timen. Med tillæg kunne man dog komme op omkring 240 kroner i timen, skrev Fagbladet 3F tilbage i januar i år.

Kan I ikke bare matche den løn?

»Nej, det kan vi ikke. Det er der ingen i branchen, der kan,« siger Søren Faerber.

Spejder over Øresund

Peter Halkjær fra Dansk Erhverv kalder det »brand ærgerligt« og ser med stor bekymring på udsigterne for restauranter og hoteller.

»Det er rigtig meget op ad bakke. Selvom mange både hoteller og restauranter har gjort, hvad de kunne for at holde på deres arbejdskraft, er det bare ikke nok,« siger han.

Søren Faerber og Kenn Righolt fæster deres lid, at behovet for podere i de kommende måneder vil blive mindre i takt med at flere bliver vaccineret. Skulle det være tilfældet, vil de stå klar med åbne arme, fortæller de.

Men intet er sikkert – så meget har coronavirussen bevist – ifølge Peter Halkjær kan det blive nødvendigt at spejde mod udlandet.

»Det vil være oplagt at kigge til andre lande og se, om vi kan hente nogle folk der. For hovedstadsområdet er det oplagt at kigge i retning af Sydsverige og ellers skal arbejdskraften formodentlig hentes længere væk,« siger han.