»Hosteklinikker« skal sikre hurtig hjælp til småsyge med coronafrygt

Coronaepidemien fører nu til, at småsyge børn og voksne fremover skal vurderes på en række nye enheder, som er ved at blive etableret over hele landet.

Hosteklinikkerne kommer efter, at blandt andet børneafdelinger over hele landet har klaget over et stigende pres fra børn med hoste og feber, og som ikke har kunnet komme til deres egen praktiserende læge af hensyn til smitterisikoen i forhold til corona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Den allestedsnærværende coronaepidemi fører nu til endnu en nyskabelse for syge danskere.

Det vælter således ind på landets skadestuer med børn og voksne danskere, som er forkølede, har feber og frygter, at det kan skyldes corona og derfor må testes.

Det har skabt så hårdt pres på systemet, at der kan opstå ventetider og være risiko for at overse alvorligt syge.

Derfor tages der nu skridt til at etablere en række nye vurderingsenheder, kaldet »hosteklinikker«, hvor sygeplejersker, læger og eventuelt andre sundhedspersoner kan se de patienter, der har brug for en vurdering med det samme, oplyser Sundhedsstyrelsen.

»Det vil aflaste både børneafdelinger og akutmodtagelser på sygehusene. Det vil også blive sådan, at vi etablerer et spor, hvor man får hurtigt svar på test, så man kan blive vurderet af sin egen læge inden for de nærmeste dage. Endelig vil personer, der ikke har brug for en læge, selv kunne booke en test,« siger konstitueret vicedirektør Helene Probst.

Klinikkerne er i øjeblikket ved at blive etableret rundt omkring i landet, og der vil være forskel på, hvornår de er klar, og hvordan indsatsen konkret vil blive tilrettelagt, oplyses det.

Når planen for det nye system er endeligt klar, vil styrelsen således komme med en detaljeret beskrivelse af, hvordan det organiseres samt information til borgerne, hvilket sandsynligvis bliver umiddelbart efter efterårsferien.

Hosteklinikkerne kommer, efter at børneafdelinger over hele landet har klaget over et stigende pres fra børn med hoste og feber, og som ikke har kunnet komme til deres egen praktiserende læge af hensyn til smitterisikoen i forhold til corona.

Det presser også testsystemet og hospitalerne, og derfor vurderes der at være behov for, at de pågældende patienter kan blive vurderet »til tiden og uden forsinkelse«.

»Det er vigtigt, at vi bruger ressourcerne i vores sundhedsvæsen klogt og rigtigt. Den praktiserende læge er uddannet til at vurdere både børn og voksne, der for eksempel er forkølede eller har influenza, og alle er enige om, at vi skal have deres kompetence bedre i spil. Så det, vi gør, er, at vi justerer systemet, så det bliver mere enkelt, og sådan at vi sikrer en tilstrækkelig sundhedsfaglig vurdering af dem, der har brug for det. Samtidig med at vi selvfølgelig også vil undgå smitte af personalet,« siger Helene Probst.