Hospitalspatienter sendes på hotel i stedet for sygestue

Indkvartering på patienthotel er betydeligt billigere end en indlæggelse på sygehuset, og patienterne er begejstrede.

»Jeg vil gerne have skiftet min forbinding, og så vil jeg i øvrigt gerne vækkes klokken otte i morgen tidlig.«

Danske patienter bliver i stadig større udstrækning indlogeret på hoteller fremfor at blive indlagt på et sygehus, når de skal behandles for en lang række lidelser.

Antallet af såkaldte patienthoteller stiger eksplosivt i disse år, og den udvikling er både til gavn for patienterne og for det danske sundhedsvæsen, som sparer store beløb på at bruge billige hotelsenge i stedet for dyre indlæggelser på landets sygehusene.

»Patienterne synes, at det er et rigtigt godt tilbud, og så handler det også om at undgå at bruge for mange ressourcer på at pleje nogle patienter, som egentlig kan klare sig selv. På et patienthotel kan en enkelt sygeplejerske se efter 40-50 patienter, mens der på en sengeafdeling på et sygehus måske er én sygeplejerske for hver ti indlagte patienter,« siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S).

De senere år er der etableret patienthoteller ved 16 danske sygehuse med i alt ca. 550 værelser, og flere steder er der planer om nye hoteller.

Nyt byggeri på vej
I hovedstaden lægges der op til at bygge et helt nyt patienthotel ved siden af Rigshospitalet, hvilket vil øge kapaciteten fra 50 til 75-100 senge. I planerne indgår også et nyt hotel ved siden af Herlev Hospital med op til 100 værelser.

Begrundelsen er, at det giver en langt bedre udnyttelse af ressourcerne.

De offentlige udgifter til et hotelophold er typisk blot det halve af, hvad det koster at have en patient indlagt på et sygehus, hvilket på en almindelig sengeafdeling løber op i ca. 1.650 kr. pr. døgn.

»Patienterne kommer sig hurtigere. De får fred og ro og kan sove, når de bliver trætte uden at blive forstyrret af andre, som det ofte sker på et sygehus,« siger hotelchef på patienthotellet i Randers Merete Falkenfleth.