Hospitalsansatte har rekordhøjt sygefravær

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Sygefraværet er højt i Region Hovedstaden og Region Sjælland, men udviklingen ses på hospitaler over hele landet, skriver Kristeligt Dagblad. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, glædelig onsdag og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi blandt andet forbi historierne om danske skuespillere, der kritiserer filmbranchen, virksomheder, der advarer om et nyt trafikhelvede, der kan blive sendt gennem København, og 12 år gammelt kød, der nu får Forbrugerrådet Tænk til at ville ændre spillereglerne.

Vi starter dog ved det trængte danske sygehusvæsen.

Lad os kaste os ud i det.

Private kan komme til at stå for specialistoperationer

Flere hundrede tusinde patienter skal undersøges og opereres på private hospitaler, der får en nøglerolle i indsatsen for at få reduceret de enorme ventelister og stigende ventetider i sundhedsvæsenet.

De offentlige sygehuse kan nemlig ikke klare det selv, og derfor må der hjælp til udefra.

Fremover kan privathospitalerne derfor blandt andet komme til at få tilladelse til at udføre en række højt specialiserede behandlinger, de ikke må tilbyde i dag.

Men både Lægeforeningen og Danske Patienter er bekymrede, blandt andet for at man dermed udhuler det offentlige sundhedsvæsen endnu mere.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Danske skuespillere kritiserer filmbranchen: »Hvor længe skal vi finde os i det her?«

En stor gruppe danske skuespillere af anden etnisk oprindelse end dansk vil ikke længere finde sig i forholdene i den danske filmbranche.

Selvom de har lange uddannelser og erfaringer fra udlandet, bliver de henvist til roller som sexarbejdere, rengøringspersonale eller helt anonyme småroller på grund af diskrimination, lyder anklagen.

I dag modtager redaktioner landet over deres kampagnematerialer, hvori skuespillerne har brugt deres egne ansigter og kroppe til at visualisere, hvordan en række kendte danske film- og tv-serier kunne have set ud, hvis instruktørerne og casterne havde tænkt på mangfoldighed, da de besatte rollerne.

»Jeg har personligt fået at vide af castere og producere, at jeg ikke kan få hovedroller, fordi danskere ikke kan identificere sig med mig,« siger Laura Allen Müller, der er født og opvokset i Danmark og er en af skuespillerne.

Læs hele artiklen hos Berlingske her.

Virksomheder advarer om flytteplaner: Kan sende flere tusinde lastbiler gennem København

Ud for Amager ligger øen Prøvestenen, der rummer vitale virksomheder, der forsyner København og omegn med råstoffer til alt fra byggeri til flyrejser.

Men områdets fremtid er usikker, og derfor råber virksomhederne nu vagt i gevær.

Det vil både blive dyrere, sværere og svine mere, hvis ikke det sikres fra politisk side, at virksomhederne kan blive i området.

Det kan skade Københavns forsyningssikkerhed til fly og byggeri samt sende mange flere lastbiler gennem byen, viser en ny rapport.

»Vi er nok lidt optimistisk anlagt og håber, at der er nogle embedsmænd og politikere, der kan lukke øjnene, tælle til ti og komme til fornuft, inden de tager en beslutning om det her,« lyder det fra formanden for Erhvervsforeningen i Københavns Havn, Kim Fynbo Nielsen.

Læs hele artiklen hos Berlingske her.

Fødevarestyrelse beslaglagde 12 år gammelt kød. Nu vil forbrugerråd ændre reglerne

Der kan i princippet gå flere år, fra en ko bliver slagtet, til kødet bliver produceret og solgt.

Men det duer ikke, at landets fødevarevirksomheder kan sælge både ti og 13 år gammelt kød, uden at forbrugerne kender alderen på de produkter, de køber nede i supermarkedet og serverer for familien.

Derfor skal virksomheder og butikker i fremtiden have pligt til at oplyse slagtedatoen på det kød, de sælger, mener Forbrugerrådet Tænk.

»Det vil klart være i forbrugernes interesse, hvis der er et krav om at oplyse en slagtedato på kødet i køledisken. Jeg tror, det er de færreste, der har lyst til at købe gammelt kød,« siger Karin Breck, politisk chef i Forbrugerrådet Tænk, til Politiken.

Forslaget kommer, efter at Fødevarestyrelsen i december sidste år beslaglagde i alt 250 ton frosset kød fra slagterivirksomheden Skare Meat Packers i Vejen, der var op til 12 år gammelt.

Læs hele artiklen i onsdagens udgave af Politiken.

Hospitalsansatte har rekordhøjt sygefravær

Berlingske har gennem flere måneder afdækket store problemer på akutmodtagelser i flere regioner med mangel på medarbejdere, overbelægning og lange ventetider.

Og ved siden af de i forvejen mange udfordringer kæmper landets hospitaler også med rekordhøjt sygefravær, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge en opgørelse fra Danske Regioner, som avisen har set, var det årlige sygefravær for de fem største personalegrupper på de danske hospitaler i 2022 på 13,33 sygedage, mens det i 2018 var 10,9 sygedage.

Sygefraværet er lidt højere i Region Hovedstaden og Region Sjælland, men udviklingen ses på hospitaler over hele landet.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau, er den primære årsag til stigningen, at corona har ændret grænserne for, hvornår man vælger at melde sig syg, skriver Kristeligt Dagblad.

Foreningen Yngre Læger peger dog på, at et presset arbejdsmiljø også spiller ind.

»På mange afdelinger er presset så stort, at det er svært at komme på arbejde, hvis man ikke kan yde 100 procent. Der er sket en udvikling med mere personalemangel og større travlhed,« siger forperson Helga Schultz.

Læs hele artiklen hos Kristeligt Dagblad her.

Det sker i dag

  • Inflation i eurozonen: Det første estimat for eurozonens inflation for januar ventes offentliggjort i dag klokken 11.
  • Ritt Bjerregaard begraves: I dag begraves den tidligere S-minister, EU-kommissær og overborgmester i København. Ritt Bjerregaard døde 21. januar, 81 år gammel.
  • Ministersamråd om afskaffelse af helligdage: Folketingets Kirkeudvalg har indkaldt kirkeminister Louise Schack Elholm (V) i samråd om lovligheden af at afskaffe en række helligdage, herunder store bededag.
  • Sidste retsmøde i sagen mod Elon Musk: Det efter planen sidste retsmøde i sagen mod Elon Musk holdes i dag. Musk er stævnet af en række Tesla-aktionærer, der mistede mange penge på de aktieudsving, som en udtalelse fra Musk om at afnotere Tesla-aktien udløste.