Hospitalsansatte advarer: Patienter må vente længe på medicin, bleskift og tandbørstning

Patienter får ikke mad og medicin til tiden og kan ikke få skiftet ble. Ifølge Dansk Sygeplejeråd er det en generel tendens på landets sygehuse. Ansatte på Holbæk Sygehus står nu frem og advarer om pressede forhold.

Det går ud over patienternes sikkerhed, når plejepersonalet ikke har tid til helt basal pleje, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd. Ansatte fra Holbæk Sygehus advarer om situationen på sygehusets medicinske afdeling, og ifølge Dansk Sygeplejeråd findes der lignende situationer må mange af landets andre sygehuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Indlagte patienter får ikke mad og drikke, de får medicin for sent eller slet ikke, og nogle gange må de ligge i deres egen afføring. Sådan er situationen på en medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, og det er langt fra en enestående situation på landets sygehuse ifølge Dansk Sygeplejeråd.

En af de ansatte, der nu advarer mod forholdene på Holbæk Sygehus, er Lena Bruhn Mollnitz.

»Det er helt grotesk, at patienter ikke får mad og drikke, fordi vi ikke har tid til det. Det handler om virkelige grundlæggende ting, som er meget afgørende for patienternes ve og vel. Når lægerne ordinerer en behandling til patienterne, får vi ikke altid udført det. Patienterne får ikke altid deres medicin, og de får ikke medicinen til tiden,« siger social- og sundhedsassistent Lena Bruhn Mollnitz, der har været ansat på Holbæk Sygehus i 40 år.

Hun fortæller, at hun aldrig har set noget lignende.

»Vi kan heller ikke efterkomme behovet for at skifte bleer, og der er patienter, der ligger i deres egen afføring længere tid, end det på nogen måde er acceptabelt,« siger hun.

Der tegner sig et generelt billede

Dansk Sygeplejeråd fortæller, at Holbæk Sygehus ikke er et enestående eksempel.

»Det er et generelt problem på de medicinske afdelinger. I øjeblikket er det nok ekstra grelt i Holbæk, men effektviseringskrav har skabt utålelige forhold på rigtig mange medicinske afdelinger. Ressourcerne står ikke mål med de opgaver der er derude,« siger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Hun fortæller, at patienterne hyppigt er ældre mennesker, der ofte fejler mere end en ting.

»Man roligt sige, at der er alt for travlt, og nogle steder oplever man også dage, hvor det er nøjagtigt det samme som Holbæk nu. Det er generelt over hele linjen,« siger Anni Pilgaard.

Lena Bruhn Mollnitz fortæller, at situationen på Holbæk Sygehus kulminerede for en måned siden.

»Vi møder langt færre på arbejde hver dag, samtidig med at vi kører med overbelægning og har gjort det gennem lang tid.«

Lena Bruhn Mollnitz arbejder primært med ældre og skrøbelige patienter, der ofte er demente.

»De ældre borgere med demens kan ikke ret meget selv og er fuldstændige afhængige af, hvad vi kan hjælpe dem med. Det er et stort problem, for det er basale behov som at få noget at spise, komme på toilettet, få børstet tænder og blive vasket, vi ikke har tid til i hverdagen.«

»De demente patienter bliver dobbeltforvirrede af at være fremmede steder, hvor vi flyver omkring dem uden at kunne give dem den ro og omsorg, de har brug for.«

Holbæk Sygehus opmærksom på problem

Vicedirektør på Holbæk Sygehus, Aase Bjerring, fortæller, at sygehusledelsen har været opmærksom på, at der er udfordringer på de medicinske områder med rigtig stor belægning.

Aase Bjerring, anerkender du kritikken, og at der har været et problem?

»Vi anerkender, at vi har rigtig travlt, og at det på det pågældende afsnit slet ikke er den sygeplejestandard, vi gerne vil levere. Vi vil gerne have, at man er tryg som borger. Der er nogle opgaver, som er blevet mindre hensigtsmæssigt løst, end vi havde regnet med.«

Aase Bjerring fortæller, at sygehuset nu har igangsat nogle initiativer, der skal forbedre situationen. De vil blandt andet forsøge at flytte patienter fra afsnit med stor belægning til mindre belægning, de har aftalt, at ergoterapeuter aflaster plejepersonalet i forhold til dele af den personlige pleje, og de har aftalt med sygehusapoteket at levere færdigblandet antibiotika, så sygeplejerskerne ikke selv skal blande det, som de har gjort hidtil.

Rykker man ikke presset videre ved at sende patienterne på andre afdelinger?

»Vi vil løse problemet i fællesskab, så det ikke er nogle få afsnit, der har et stort problem. Det er ganske få afsnit, der har været meget udfordret, og dem prøver vi at lette,« siger Aase Bjerring.

Der er tale om nødløsninger

Anni Pilgaard kalder Holbæk Sygehus’ initiativer for nødløsninger.

»Det handler ikke kun om at få en seng og en seng, der ikke står på gangen. Det handler om, at personalet har tid og er uddannet til at tage sige af de borgere, der er,« siger Anni Pilgaard.

Hun mener, at det går ud over patientsikkerheden.

»I værste fald bliver man påført flere sygdomme, end man kom med, og i allerværste fald kan det være livstruende, for det drejer sig om meget syge borgere, der er meget svækkede og modtagelige i forvejen.«